Tahkuranna ja Pärnu piiril tehti noorte tammede lageraiet

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jala pealt saetud noored tammed Laane tänava pikendusel Tahkuranna valla ja Pärnu linna piiril vedelemas.
Jala pealt saetud noored tammed Laane tänava pikendusel Tahkuranna valla ja Pärnu linna piiril vedelemas. Foto: Ants Liigus

Mõne päeva eest avanes Raeküla elanikele oma kodukandis õõvastav pilt: jala pealt oli maha saetud Laane tänava merepoolse pikenduse äärsed viis noort kenasti lehte läinud tamme ja need sinnasamasse vedelema jäetud.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna haljastuse peaspetsialist Kadri Kõresaar teatas, et pole sinnakanti viimasel ajal andnud ühegi puu mahavõtmise luba, viiest noorest tammest rääkimata. Sama kinnitas Pärnu linnaaednik Kristiina Kupper.

Teeservas rohus vedelevaid puid vaaadates tekkis kahtlus: äkki polegi Raeküla kaugemas nurgas tegu enam linna, vaid maakohaga, kuhu Kalevi puiestee on liiga sügavale kulgenud ja otsaga Tahkuranna valda eksinud? Selgust toovaid viitasid seal samuti pole.

Tahkuranna vald on küll Laane tänava ja Kalevi puiestee ristmiku alale põõsa varju maasse torganud teadetetahvli, kus parajasti rahvast üldplaneeringu arutelule kutsuti.

See on tähtis tõik, sest uuest üldplaneeringust sõltunuks kõnealuse viie tammegi elu, kui see olnuks vallas läbi arutatud ja volikogus kehtestatud. Sest aimdused osutusid tõeks: Laane tänava merepoolne pikendus, mis pärast Kalevi puiesteega risti jooksmist mere suunas puhmastesse kulgeb, on ainult pooleldi linna oma.

Tahkuranna valla keskkonnanõunik Janno Tomingas ütles isegi, et seal tuleks lausa GPSiga mõõta, nii piiri peal olla need puud kasvanud.

Aga oleks vaja teada, kus see piir täpselt läheb, sest vallas nõutakse raieluba avalikes kohtades puude langetamiseks üksnes tiheasustusega aladel.

Praegu vallas kehtiva üldplaneeringu järgi on seal vaid üks tiheasustusala - Võiste. Pärnu linna loomuliku jätkuna Tahkuranna valla maal asuvad kinnistud ei ole tiheasustusena kirjas ja mootorsae võib seal puude langetamiseks käima tõmmata vallamajast luba küsimata.

Kurbkoomiline, et ühel pool Laane tänava pikendust kehtivad linna seadused ehk keeld meelevaldselt puid maha võtta, teisel pool tänavat näivad kehtivat valla seadused, kus puude saagimiseks ei pea inimesed ametnike vahet jooksma.

Tahkuranna valla keskkonnanõunik Janno Tomingas lohutas, et uue üldplaneeringu järgi kehtestatakse ilmselt Kalevi puiestee kaugemadki majad vallas tiheasustusalaks.

Eelmainitud viiest tammest oli Tomingast teavitanud kõrvalkrundi omanik, kelle jutu järgi ei saadagi vist enam teada, kes need puud pahatahtlikkusest maha võttis.

"Keegi oli tüved alt niimoodi läbi saaginud, et puud püsisid püsti, krundiomanik oli need pikali lükanud, kui saagimise avastas, ning lubas need nüüd inimeste silma alt ise ära koristada," rääkis Tomingas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles