Eksamiskandaal jättis Uulu kooli direktorita

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksa aastat Uulu põhikooli juhtinud Lembi Nõmm mainis juba aprillis, et kavatseb ametist lahkuda.
Üheksa aastat Uulu põhikooli juhtinud Lembi Nõmm mainis juba aprillis, et kavatseb ametist lahkuda. Foto: Urmas Luik

Tahkuranna vallavalitsus otsib konkursi kaudu Uulu põhikoolile direktorit, sest üheksa aastat kooli juhtinud Lembi Nõmm otsustas eksamiskandaali tõttu kooliaasta lõppedes ameti maha panna.

Nõmm ütles, et kirjutas lahkumisavalduse ise, kuid selle põhjus oli talle viimastel kuudel avaldatud surve.

“Nagu vallavanem tahtis, nii ma tegin. Eks ta algusest peale nende meeste survele allunud. Surve oli kogu aeg peal ja ma mõtlesin, et kaua ma siin jaman. Andsin avalduse ja ta oli rahul sellega,” väitis Nõmm.

Senine koolijuht lisas, et sellel ametikohal jätkanuks ta veel maksimaalselt aasta. “Mõtlesin ise rahulikult minna,” märkis Nõmm.

Nõmm nentis, et kooli sisekliima püsib närviline. Kuigi tema andmeil oli lahkumist kaalunud osa õpetajaidki, pole seni keegi avaldust lauale pannud. “Ma ütlesin, et mujalt te praegu kohta ei saa, kui lähete, olete töötud,” tunnistas koolijuht tööturu kehva olukorda.

“Eesmärk on tulevikus asju paremini teha ja kord majja saada. Selles mõttes on uus direktor tulemas, loodame vähemalt, et me leiame inimese,” mainis Tahkuranna vallavanem Karel Tölp.

Tölp lisas, et vallavalitsus on mulluse eksamiloo pärast koolijuhile karistuse määramist ammu lõpetanud.

“Meie eesmärk oli see, et kool saaks rahulikult aasta lõpule viidud ja õpilasi võimalikult vähe segatud, et nad saaksid mõistlikult kooli lõpetada. Aga on seltskond, kes kaotas närvi. Ei olnud ju mõeldav märtsis-aprillis direktorit vahetada. Ma arvan, et praegu läheb kõik nii, nagu minema peab,” selgitas Tölp.

Vallavanem mainis, et ministeerium ja maavalitsus algatasid riikliku järelevalve Uulu koolis tänavuste eksamite kontrolliks, eksamitel on kohal vaatleja.

“Vallavalitsuses kontrollisime kooli valmisolekut natuke, ent meie ei saa teha sellist järelevalvet nagu maavalitsus. See on hea, et järelevalve tuli, ehk saame spekulatsioonid maha,” rääkis Tölp.

Vallavanema kirjeldust mööda on koolis eesti keele eksam toimunud ja kui mullu oli Uulu koolis selle keskmine hinne 4,0, siis tänavu on see 4,1.

“Matemaatikaeksami kohta on raske öelda, mis hinne tuleb, sest tänavustel üheksandikel on teine matemaatikaõpetaja. Loodan, et tuleb samas suurusjärgus mis varem ja keegi ei saa enam väita, nagu oleks Uulu kooli tase madal,” avaldas Tölp.

Eksamiskandaal lahvatas tänavuse õppeaasta teisel poolel Uulu kooli mullusel üheksandike matemaatikaeksamil väidetavalt toimunud pettuse tõttu, kus eksaminantidel olnud võimalik lahendatud eksamitööd kooli raamatukogus vaadata, ja oli muidki rikkumisi.

Juhtunu asjaolude selgitamine põhjustas vallavolikogus ja -valitsuses konflikti, mis päädis teema päevakorda tõstnud vallavalitsuse liikme Henn Ojaveeru ning volikogu aseesimehe Alo Sinimäe tagasiastumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles