Huvikoolide liitmine algab aadrilaskmisega

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motomaja kroonimata kuningas Askold Vaino, kes samuti koondamisteate saanud, ähvardab lahkudes kogu endale kuuluva kraami ühes võtta.
Motomaja kroonimata kuningas Askold Vaino, kes samuti koondamisteate saanud, ähvardab lahkudes kogu endale kuuluva kraami ühes võtta. Foto: Ants Liigus

Viimased neli aastat kindlal käel Pärnu loodusmaja juhtinud ja loodusmaja tehnika- ja tööõpetusmajaga liitmise järel ühendatud õppeasutuse direktoriks määratav Tiina Ross on asunud töötajate ridu puhastama.


Praeguseks on koondamisteate saanud 11 inimest, kelle seas leidub nii kontoritöötajaid kui ringijuhte. On tähelepanuväärne, et kõigi koondatavate tööandja on just tehnika- ja tööõpetusmaja, mitte loodusmaja.

“Nelja aastaga olen loodusmajas sõlminud ligi 30 töölepingut, nii et ma arvan, et ma olen siin küllalt kaadrit vahetanud, ja mul on praegu siin väga head inimesed, mul ei ole põhjust kellegagi lepingut lõpetada,” selgitab Ross otsuseid, mis vandenõuteoreetikud ärevile ajada võivad.   

Tehnika- ja tööõpetusmaja direktor Tarmo Pajula, kes loobus kandideerimast ühendasutuse direktoriks ambitsiooniga hakata tööõpetusmaja juhatajaks, ei saanud oma alluvate kaitseks midagi teha. “Mulle toodi lihtsalt see nimekiri,” nendib Pajula, kel ei jäänud üle muud kui koondamisteated laiali jagada. Õigupoolest just tema allkirjaga need teated välja antigi, sest Rossist saab ametlikult direktor 1. septembril.

Nüüd aga, arvestades kujunenud olukorda, leiab Pajula, et ehk oleks ikka pidanud kandideerima, mitte olema tööriist Rossi käes. Nimelt on temagi koondamise teade niisama hästi kui valmis kirjutatud. “Kui ta ei ole õpetajakohta nõus vastu võtma, siis tõenäoliselt ta selle saab,” ei hakka Ross tseremoonitsema.

Kelle käes on võim?  

Kõige valusamalt tabab koolide ühendamine perekond Vaino dünastiat eesotsas 18 aastat motoringi õpetaja ametit pidanud Askold Vainoga ning lõpetades Vaino esimesest abielust sündinud poja naisega, kes töötab majas koristajana. “Ross oma ambitsioonidega on meist üle sõitnud nagu tank,” leiab Askold.

Peale nimetatute on tehnikamajas sekretäri koha leidnud Askoldi abikaasa Irene ja autoringi juhendajana nende poeg Maksim, kes 1998. aastal relvastatud, verega lõppenud kaupluseröövi eest kaheksaks aastaks vangi mõisteti.

“See näitab meie taset, kui meil on huvikoolis õpetaja, keda on kohtulikult karistatud,” taunib Ross olukorda. Olgugi et 2007. aastal nimetas Pärnu linna spordiliit Maksim Vaino parimaks tehnikasportlaseks.

Vahemärkusena tuleb öelda, et tehnikamajas skautide ringi vedav Asso Kommergi on kohtulikult karistatud, ent koondatavate nimekirjast teda ei leia.

Pajula tunnistas, et Vainode silmapaistvalt suurt kontsentratsiooni tehnika- ja tööõpetusmajas on talle ette heidetud pidevalt, linnavalitsusestki. “Aga noh, koristaja tegi oma tööd ja Vaino on tubli sekretär mul,” on senisel koolijuhil õigustus olemas.

Rossi hinnangul aga oli Vainol märksa rohkem võimu kui sekretäri ametikohustustega ette nähtud. “Tegelikult juhib seda kooli Irene Vaino koos Askold Vainoga, mitte direktorina viis aastat töötanud Pajula,” väidab ta.

Angaaris kord majja

Põhjus, miks Ross perekond Vainost lahti tahab saada, peitub Nurme teel vanas angaaris asuvas motomajas, kus isa ja poeg Vainod auto- ja motoringi veavad. Samas tegutsevad kardi- ja motokrossiring, ent suur osa hoonest on Askold Vaino juhitava auto-motospordiklubi SLIK käes, millega tehnikamaja on koostöölepingu sõlminud.

Klubi rahaga on paigutatud angaari ripplagi ja veetud elektrisüsteemid. Samuti kuuluvad klubile treipingid, venitusmasinad, puurid ja muu motovarustuse korrashoiuks hädavajalik.

“Kõik võtan kaasa, midagi ei jäta – minuga tehakse nii ja mina teen samamoodi nii,” ähvardab Vaino kogu kraami minema vedada, kui Ross klubiga lepingu üles ütleb. Just seda kavatseb Ross teha.

Põhjendusega, et klubi ei pea lepingust kinni. Ettenähtud 80-120 lapse asemel saavat seal aasta jooksul koolitust mõnikümmend last. “Ta ei ole maksnud ühtegi senti renti, ühtegi senti valgustuse ega elekterkütte eest. Taob ainult rusikaga vastu rinda: minu oma, minu oma, minu klubi oma,” põhjendas Ross.

Pajulagi möönab, et olukorda ei saa normaalseks pidada. “Baasi kasutus võiks olla kõigile võrdne, praegu on ta ikka hõivatud Askoldi poolt, teised on nagu kõrvale jäänud,” märgib ta. Ega jäta lisamata, et temagi on proovinud Askold Vainole kohta kätte näidata, ent pole krutskeid täis vanast mehest jagu saanud.

Ross aga ei kavatse alla vanduda. “Mind on tööle võetud selleks, et huvikooli edendada, ja seda ma kavatsen teha,” pakatab koolijuht pealehakkamisest. Sisulise muudatusena plaanib ta kohe, kui Vainod on angaarist välja saadud, lüüa kokku praegu eraldi tegutsevad auto-, moto- ja kardiringi ning moodustada nende baasil kaks uut: noorte tehnikute ring algajatele motohuvilistele ja tehnikute ring edasijõudnutele. Mõlemas hakataks andma laiahaardelist motokoolitust, kus praegusest töökorraldusest erinevalt pandaks teooriale niisama palju rõhku kui praktikale.

“Nad peavad saama teada, kuidas masin töötab, mitte ainult seda, kus asub gaasipedaal ja kus pidur,” selgitab Ross. Lisades, et tehnilist haridust tuleb hakata andma samadel alustel kui loodusmajas, mitte klubi korras nagu siiani. “Tulevad, millal tahavad, lähevad, millal tahavad, ei mingit töökorraldust, tunni ülesehitust, õppekavast kinnipidamist,” nimetab Ross põhjusi, miks selline korralagedus ei saa edasi kesta.  

Rossi visiooni kohaselt võiksid angaaris peale mototehnikute hakata koos käima laevaehitajad. Samuti tahaks ta sinna mahutada ringi, kus isad saaksid poegadega käsikäes nokitseda. “Isa keerab suure võtmega, poeg väiksega,” löövad Rossi silmad angaari tulevikule mõeldes särama.  

Abilinnapea õnnistus olemas

Rossi selgitusel kulubki tal praegu põhiaur tehnika- ja tööõpetusmaja asjade kordaajamiseks. Loodusmaja ringid juba toimivad ning seal pole tema väitel vaja midagi muuta. Jäävad ju loodusringid ökomaja valmimiseni kõik oma praegustesse ruumidesse ja kogu Kooli tänavale ehitatav maja läheb tehnikute valdusesse.

Keldrikorrusele rajatakse elektro- ja raadiotehnika õppeklass, sepikoda ja kuumtöötlus, foto ja multimeedia õppeklass, mudellaevanduse klass koos basseiniga. Esimesele korrusele kõige tähtsama koha peale paigutatakse automudelduse võidusõidurada. Samal korrusel leiab uued ruumid mudellennunduse ringki. Samuti väike puidu- ja metallitöökoda tehnikaerialade tarvis.

Teisele korrusele jääks kaks käsitööklassi. Omaette ruum on mõeldud mudelraketinduse huvilistelegi, ent see ring jääb tänavu sügisel avamata. Praktilise naisena näeks Ross, et noored konstrueeriksid rakettide lennutamise asemel nutikaid kodumasinaid.  

“Aga kui keegi julgeb väita, et ma olen planeerinud tehnikategevuse lõpetada, siis ei, ei ja veel kord ei,” tõrjus Ross kahtlusi, nagu kujundaks ta tehnikamajast loodusmaja. Pajulagi ei näe paanikaks põhjust. “Ega kokkuvõttes seda surma siin olegi ja kui moto osa leiab endale uue lahenduse, siis on ju ideaalne,” leiab ta.

Pärnu abilinnapea Jane Metsa hinnangulgi on väga tore, kui kaks direktorit käsikäes sünergia saavutamise eesmärgil tegutsevad. “Mul on väga hea meel, kui juba praegu tehakse ettevalmistusi ega ole nii, et uus direktor hakkab tööle 1. septembril ja hakkab alles siis mõtlema ja tegutsema,” annab Mets toimuvale oma õnnistuse.   

Mis koondatavatesse puutub, siis nood võiksid Rossi sõnutsi hoopis õnnelikud olla, sest alles jäänud peavad hakkama tööd tegema. “Rohkem ükski inimene koondamisteadet ei saa, ülejäänud kirjutavad lahkumisavalduse, kui nad hakkama ei saa,” on ta resoluutne.



Askold Vaino,  
Pärnu tehnika- ja tööõpetusmaja autoringi juhendaja:

“Ross oma ambitsioonidega on meist üle sõitnud nagu tank.”

Tiina Ross,
Pärnu loodusmaja direktor:

“Mind on tööle võetud selleks, et huvikooli edendada, ja seda ma kavatsen teha.”

Tarmo Pajula,
Pärnu tehnika- ja tööõpetusmaja direktor:

“Ega kokkuvõttes seda surma siin olegi ja kui moto osa leiab endale uue lahenduse, on ju ideaalne.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles