Tiina Roht: Pärnu ootab oma esisuveniiri ettevõtjatelt

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnasekretär Tiina Roht.
Pärnu linnasekretär Tiina Roht. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Läinud nädalavahetusel Pärnusse kümneid tuhandeid turiste meelitanud 30. rahvusvahelistel hansapäevadel võis müügilettidel märgata rõõmustavalt palju Pärnu sümboolika või kujunduselementidega suveniire, kuid ikkagi tuli tõdeda, et Pärnule ainuomast ja kuulsust kogunud meenet pole meil veel pakkuda.

Läinud nädalavahetusel Pärnusse kümneid tuhandeid turiste meelitanud 30. rahvusvahelistel hansapäevadel võis müügilettidel märgata rõõmustavalt palju Pärnu sümboolika või kujunduselementidega suveniire, kuid ikkagi tuli tõdeda, et Pärnule ainuomast ja kuulsust kogunud meenet pole meil veel pakkuda.

Pärnu linnasekretär Tiina Roht, millal toimus viimati Pärnu meenekonkurss ja millised olid tulemused?
Pärnu suveniiri konkurss toimus 31.märtsist 12. maini 2008 Pärnu kuurordi 170 aasta juubeli raames. Laekus 24 võistlustööd. Töid hindas 11-liikmeline komisjon. Kõrgemalt hinnati töid, mis tõid esile Pärnu omapära ja unikaalsuse, olid seotud Pärnu legendide, lugude või ajalooga, olid Pärnut positiivselt tutvustavad ja esteetilised ning atraktiivselt, kvaliteetselt ja esteetiliselt pakendatud. Arvesse võeti sedagi, kas pakutud meenete tootmine oli teostatav.

Konkursi võitis töö "Terviselinn Pärnu", kus meeneks pakuti linasest kangast liivakotikesi, mida tervisejooksu või -kõndi harrastades saab kinnitada koormuse suurendamiseks jalgade ümber. Liivakotid on vanutatud puidust karbis, millel on Pärnumaa rahvarõivaseeliku motiiv. Karp koos sisuga on pakendatud linasesse või paberist kotti, mille peale saab trükkida jällegi Pärnu logo.

Teise koha pälvis töö "Päikesesoe muulikivi".

See on taaskasutatavast klaasist seebialus naturaalse seebi ja lambavillast valmistatud pesemisvahendiga. Seebialus meenutab Pärnu muuli kive. Meene on linases või paberkotis.

Kolmanda koha sai töö "Pärnade linn Pärnu", mis kujutab endast keraamilise sõela ja kaanega teekruusi peotäie pärnaõitega vanutatud puidust karbis. Karp koos sisuga on pakendatud linasesse või paberkotti, mille peale saab trükkida Pärnu logo.


Mis sai võidutöödest edasi?

Võidutööd on leidnud kasutamist ametlike kingitustena linnakülalistele.

Pean siiski lisama, et huvi konkursi võitnud meenete vastu oli oodatust väiksem. Selles, kas meene jõuab tootmisse ja poelettidele, on suur roll ettevõtjatel ja käsitöölistel.


Kas meenub veel mõni Pärnu-teemaline meenekonkurss?

Ametlikke meenekonkursse Pärnus rohkem korraldatud ei ole.

Aga Pärnu linnavalitsusel on kavas hakata senisest rohkem pöörama tähelepanu linnateemaliste meenete valikule ning seda väärt meenete tutvustamisele.


Mida Pärnu linnavalitsus ja -volikogu veel kingivad oma külalistele?

Peale infomaterjalide kingitakse Pärnule iseloomulikke suveniire. Koostööd teeme kohalike käsitöölistega. Oluline osa on linna tänapäeva või ajalugu iseloomustavatel raamatutelgi. Hinnatud kingitus on Pärnu noorte lauljate esitatud lauludega CD.
 

Kas meenemüük linnas on osa Pärnu mainekujundusest?

Linna mainekujundus koosneb paljudest tahkudest, mainekujunduse osa on meenemüükki. Seda valdkonda on kohalikul omavalitsusel kõige parem suunata aga koostöös ettevõtjatega.

Pärnu sümbolite ja logo kasutamise meenetel kujunduselemendina oleme muutnud meenetootjatele lihtsaks ja mugavaks. Näiteks ei pea linna logo kasutamiseks meenetel taotlema linnavalitsuse luba. Kogu info saab logo kasutada soovija Pärnu linna kodulehelt alajaotusest "Linna sümboolika".

Luba on vajalik linna vapi ja lipu kasutamiseks. Avalduse saab esitada e-taotlusena, see kiirendab menetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles