Reius elutseb terve pesakond albiinoharakaid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Pärnu külje all Reiu külas elav Enn Keeman saatis Pärnu Postimehe toimetusele pildid koduõuel kaamera ette sattunud pesakonnast albiinoharakatest.

Keemani koduõuele tuli harakaema koos kolme valget karva pojaga.

Keemani jutu järgi esineb albiinovorme paljudel linnu- ja loomaliikidel, kuid üllatav on see, et pigmenditud olid kolm harakapoega korraga.

„Need on tõenäoliselt kevadised pojad, kes hoidsid ema ligi. Pesakond elab ilmselt meie maja lähedal pajuvõsas. Õuele tulid nad arvatavasti kuuri alla kuivama pandud särgi luurama,“ rääkis Keeman.

Keskkonnaameti elurikkuse peaspetsialist Agu Leivitski arvas, et terve pesakond albinoidseid linde on erakordne nähtus. „Mul on selle kohta andmeid väga vähe, kuid kindlasti on see haruldane ja väga huvitav juhtum,“ ütles Leivits, kelle sõnade järgi esineb albinoidseid vorme sagedamini üksikutena.

Ehkki albinoidide seas on Leivitsa sõnade kohaselt suremus suurem kui tavalistel vormidel, on Reiu küla noorte harakate võimalus loodusliku valiku kadalipust läbi saada üpriski suur. „Harakatel ei ole tüüpilist varjesulestikku, seega on nende väljavaated ellu jääda päris head,“ lausus Leivits.

Viimasel ajal on Pärnumaal nähtud teistegi linnuliikide albiinovorme. Talvel kohati Pärnus lumivalget parti, paaril viimasel aastal on Kablis nähtud albiinopasknääri, veel on kohatud heledaid rasvatihaseid, rääkimata valgest varesest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles