Pärnu kinnisvaraturg näitab suvel stabiilset kasvu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Kui 2007. aastal võis keskmine pärnakas omafinantseeringuga lubada endale 30 ruutmeetri suurust pinda, on see nüüdseks madalate hindade ja soodsa Euribori mõjul suurenenud 86 ruutmeetrini,” tõi Krista Nõmm võrdluse.
“Kui 2007. aastal võis keskmine pärnakas omafinantseeringuga lubada endale 30 ruutmeetri suurust pinda, on see nüüdseks madalate hindade ja soodsa Euribori mõjul suurenenud 86 ruutmeetrini,” tõi Krista Nõmm võrdluse. Foto: Ants Liigus

Majanduslanguses karmilt räsida saanud kinnisvaraturg näitab tänavu suvel tõusutendentsi, sest hinnad on jätkuvalt madalal ja inimesed usaldavad rohkem kinnisvara soetada.


“Müügitehingute arv on kasvanud iga kuuga,” ütles Pindi Kinnisvara Lääne regiooni ja Pärnu büroo juht Krista Nõmm, kelle väitel pakkumiste arv on vähenenud ja seega surve müügihindadele hakkab kaduma.

Mida rohkem tehinguid ja vähem pakkumisi, seda kiiremini vara realiseeritakse, selgitas Nõmm. “Vaatamata sellele, et müügitempo on suurem ja vara realiseerimiseks kulunud müügiperioodid on lühenenud, mingit suurt hindade kasvu oodata ei ole,” lisas ta.

Eestlasi huvitavad suvekorterid

Samal ajal on inimeste ostujõud Nõmme ütlust mööda jätkuvalt suur. “Kui 2007. aastal võis keskmine pärnakas omafinantseeringuga lubada endale 30 ruutmeetri suurust pinda, on see nüüdseks madalate hindade ja soodsa Euribori mõjul suurenenud 86 ruutmeetrini,” tõi Nõmm võrdluse.

See suvi on Nõmme sõnutsi olnud oodatust aktiivsem ja nõudlus näib olevat pea igas varasektoris kõrge. Eriti nõutud on renoveeritud korterid ja nende järele on nõudlus suurem kui pakkumine. Samuti eelistatakse remonti vajavaid kortereid, mille hinnavahemik jääb 350 000 - 450 000 krooni vahele.

Tänavu on Nõmme sõnade kohaselt hüppeliselt kasvanud välismaalastest klientide arv. “Eelkõige seetõttu, et hinnad on väliskliendi jaoks taas atraktiivsed,” põhjendas ta. “Võib öelda, et ligi kolmandikul tehingutest on ostjaks välismaalane.”

Eestlased eelistavad kinnisvara asjatundja väitel osta Pärnus 1-2toalisi suvekortereid kesklinnas või ranna rajoonis.

Peamisteks ostjateks on Nõmme jutu järgi Harjumaa ja Tartumaa inimesed, kellest pool annab korteri sügise saabudes kuni kevadeni üürile.

Nõmme sõnutsi lisasid üüriturule särtsakust hansapäevad. Et sellele eelnesid pühad, oli inimestel võimalus pikemalt puhata ja pered tulid Pärnusse juba enne suuri pidustusi.

Läbi aastate on olnud trendiks, et perekonnad eelistavad hotellide asemel üürida suuremat privaatsust võimaldavaid möbleeritud ja heas seisukorras kortereid või maju.

Sama kinnitab Arco Vara Kinnisvarabüroo Pärnu ja Pärnumaa piirkonna juht Maido Sein, kelle sõnade kohaselt aitasid hansapäevad tuua nende büroosse nii hulgaliselt uudistajaid kui leida kinnisvara soetamisest huvitatud kliente.

Hea aeg kinnisvara osta

“Suurt puudust tuntakse uutest korteritest, mis peaks olema signaal arendajatele, aga ka suvistest üüripindadest, sest inimestel on tulnud tagasi julgus tehinguid teha,” kommenteeris Sein olukorda Pärnu kinnisvaraturul. “Võib öelda, et märksõnaks on stabiilsus.”

LVM Kinnisvara juhatuse liikme Andres Suti jutu järgi loodetakse, et ideaalis kukuks kinnisvara hind alla 20 000 krooni ruutmeetri kohta. Tema arvates seda ei juhtu, sest põhjas on juba käidud ja alates teisest kvartalist on kinnisvaraturg stabiilset kasvupotentsiaali näidanud.

“Uute korterite hinnad võiksid olla 22 000 - 25 000 krooni ruutmeeter, sellise hinnaga peaksid kõik rahul olema, nii arendajad, ehitajad kui vahendajad,” arvas 17 aastat kinnisvaraga tegelnud Sutt. “Praegu on kinnisvara hinnad Pärnus kõvasti allahinnatud.”
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles