Pääsukesed kasvatavad teist pesakonda poegi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääsupesa. Pilt on illustratiivne.
Pääsupesa. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Postimees

Pärnu Postimehe lugeja teatas toimetusele, et Tahkuranna vallas Lepaküla lähedal talus on pääsukesed kasvatamas teist pesakonda poegi üles.

„Pääsupojad vahivad pesaäärel reas, suud ammuli, ja vanemad toidavad neid usinalt,“ kirjeldas lugeja. „Ei tea, kas selle järgi võib pikka ja ilusat sügist ennustada,“ märkis mees.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitse bioloogi Jaak Tammekännu sõnutsi ei ole pääsukeste hiline pesitsemine haruldus. „Ikka sügiseti siit-sealt tuleb selliseid teateid,“ ütles ta.

Tammekännu jutu järgi kasvatavad väikelinnud soodsates oludes tihti paar-kolm pesakonda poegi üles. Nii pääsukesedki. Lennuvõimelisteks saavad sügisesed noorlinnud enamasti septembri keskpaigas.

Kuid mida hilisem pesakond, seda suurem on nende lindude suremus. „See on toiduga seotud. Kui ilm läheb kehvemaks, on lindudel raskem toitu leida,“ seletas Tammekänd.

Rahvaütluse kohta, et pääsukeste hiline pesitsemine võib ilusat sügist tähendada, märkis Tammekänd, et tema pole selles küll mingit seost täheldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles