Iseseisvuspäeval Pärnu Rüütli platsil poliitikud sõna ei saa

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva õhtul sammutakse rongkäigus Alevi kalmistult Rüütli platsile.
Esmaspäeva õhtul sammutakse rongkäigus Alevi kalmistult Rüütli platsile. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eesti Vabariigi aastapäeva sündmusi jagub Pärnusse nii esmaspäevaks kui teisipäevaks ja erandkorras ei anta tänavu Rüütli platsil iseseisvusmanifesti ettelugemise ajal sõna poliitikutele.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Karin Õunapi teatel toimub esmaspäeval, 23. veebruaril kell 10.30 Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi mälestamine Tahkurannas Konstantin Pätsi ausamba juures.

Päeva teises pooles, algusega kell 16 asetatakse pärjad Vabadussõjas langenute ausamba jalamile Alevi kalmistul. Sealt algab rongkäik, mis liigub mööda Riia maanteed Rüütli platsile, kus orienteeruvalt kell 17 loeb Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendilt iseseisvusmanifesti ette Sütevaka humanitaargümnaasiumi õpilane Julius Koppel. Päevakohase kõne peab sama kooli õpilane Johanna Toodu. 

“Arvestades toimuvaid Riigikogu valimisi oli Pärnu linnapea ettepanek mitte „erakonnastada“ pärgade asetamist Alevi kalmistul, sellele järgnevat rongkäiku ning manifesti ettelugemist Rüütli platsil ega ka 24. veebruari hommikul riigilipu pidulikku heiskamist Rüütli platsil,” selgitas Õunap. “Linnapea soov oli, et Rüütli platsil kõneleksid poliitikute asemel seekord noored ja nii see ka on. Ühe erandi pidasime siiski sobilikuks - 23. veebruaril külastab Pärnu linna kaitseminister Sven Mikser ja peab päevakohase kõne Vabadussõjas langenute ausamba juures Alevi kalmistul.” 

Pärast manifesti ettelugemist liigub rongkäik Rüütli platsilt Vabaduse parki, kus toimub Kaitseliidu Pärnumaa Maleva pidulik rivistus II Maailmasõjas Eesti iseseisvuse eest võidelnute mälestusmärgi juures. Malevapealik annab kaitseliitlastele kätte tänukirjad, medalid ja allohvitseride auastmed. 

Esmaspäeva õhtul algusega kell 18 toimub Pärnu kontserdimajas Pärnu linnapea, maavanema ning POL-i juhatuse esimehe Eesti Vabariigi 97. aastapäeva pidulik vastuvõtt, kus antakse üle Pärnumaa vapimärgid ning Pärnu linna vapimärgid. 

Pärnu Postimehe digilehes saab vaadata ürituse otseülekannet. 

Teisipäeva, 24. veebruari päikesetõusul toimub traditsiooniline pidulik riigilipu heiskamise tseremoonia kell 7.32 Rüütli platsil, Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures. 

Pärnus on traditsiooniks saanud, et riigilipu heiskavad Pärnumaa skautide ja gaidide maleva liikmed. Sündmusel osalejaid tervitab maleva esindaja. Üritusel esinevad Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor ja Pärnu Kunstide maja poistekoor dirigent Evelin Mei juhatamisel, kes esitavad ka Eesti Vabariigi hümni. 

Pärastlõunal kell 13 toimub pärgade asetamine II Maailmasõjas Eesti iseseisvuse eest võidelnute mälestusmärgi jalamile Vabaduse pargis. 

Iseseisvuspäeva üritused kulmineeruvad kl 14 Tori Eesti sõjameeste mälestuskirikus toimuva Eesti Vabariigi 97. aastapäeva jumalateenistusega. Samuti asetatakse seal pärjad ausambale. 

24. veebruar on kuulutatud lipupäevaks ning Eesti lipp on kohustus heisata riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustel. Linnavalitsus kutsub kõiki pärnakaidki üles heiskama riigilipud Eesti Vabariigi aastapäeval ning sellele eelneval päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles