Järvesalu lahkumishüvitis võib kohtukulud katta

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Järvesalu.
Vello Järvesalu. Foto: Henn Soodla

Kui taastusravikeskusel Estonia ei õnnestu osa Vello Järvesalu (pildil) lahkumishüvitisest tagasi saada, võib lahkumishüvitis Järvesalu kohtukulud katta, kõiki kulusid teadmata on aga kõrvalseisjatel võimatu täpseid arvestusi teha.

Estonia eelmine juhataja Maarika Koch maksis läinud aasta 5. novembril oma eelkäijale lõpparveks 619 319 krooni. Enne tulumaksu mahaarvestamist oli selle suurus 783 947 krooni, millest 4181 krooni oli paari päeva töötasu, 460 000 krooni väidetavalt juhatuse liikme lepingust tulenev kümne kuu töötasu suurune lahkumiskompensatsioon ja 319 765 krooni hüvitis kasutamata jäänud 203 puhkusepäeva eest.

363 400 krooni saatus on lahtine

Pärast pikka arupidamist otsustas Estonia Järvesalult tagasi nõuda kümne kuu töötasu suuruse lahkumiskompensatsiooni, mis tavaolukorras oleks hüvitis ettevõtte eduka juhtimise eest. Toimetuse arvestuste kohaselt sai Järvesalu 460 000 kroonist pärast tulumaksu mahaarvestamist kätte 363 400 krooni.

Kriminaalasjaga seoses Estonia tsiviilhagi ei arutatud, sest lahkumishüvitis ei ole omastamisega seotud. Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu väitel on hagi kohtunik Toomas Talviste menetluses ja ootab oma järjekorda.

“Kohtunik ütles, et kui selles asjas istung määratakse, siis ilmselt mitte sel aastal,” teatas Kirsipuu eile.

Kriminaalasjas määrati Järvesalule rahaline karistus ja ta peab hüvitama tekitatud kahju. Rahalise karistuse suurus oli 125 päevamäära, mis Järvesalu varasemat sissetulekut arvestades on 154 500 krooni. Kuna eelvangistuses viibitud kolm päeva vastab rahalise karistuse üheksale päevamäärale, on Järvesalu karistus 116 päevamäära summas 143 376 krooni.

Menetluskuludena tuleb Järvesalul riigituludesse tasuda 17 863 krooni. Kui palju ta maksab end kaitsnud vandeadvokaatidele Paul Järvele ja Heldur Ottile, me ei tea, oletada võib, et summa küünib kümnetesse tuhandetesse kroonidesse.

Suurim on ilmselt Oma Ehitaja võlg

Uurimise käigus tuvastati, et Järvesalu omastas Estonia raha 51 973 krooni. Sellest summast on ta enne kohtuistungit osa ära maksnud, tasumata on jäänud 36 690 krooni.

Oma Ehitajale tekitasid Järvesalu ja Raivo Fridolin 783 539 krooni suuruse kahju. Seda, kas mõlemad mehed tasuvad sellest kõik või lepiti raha kiirema kättesaamise huvides väiksema summaga, kui palju keegi maksab, osapooled ei avalikusta. Oletades, et kahju tasutakse võrdselt ja firma leppis näiteks 700 000 krooniga, jääb Järvesalu tasuda 350 000 krooni.

Teadaolevaid summasid, Oma Ehitaja võlga ja võimalikke advokaaditasusid liites kujuneb Järvesalu kohtukuludeks ligi 600 000 krooni. 619 319 krooni on ta Estonialt lahkumishüvitiseks saanud, kuid sellest 363 400 krooni saatus on veel lahtine.

Ettevaatliku inimesena taotles Järvesalu kohtult, et ta saaks rahalise karistuse, kohtukulud ja Estonia 36 690 krooni suuruse tsiviilhagi ära maksta alles aasta pärast. Kinnistusraamatu andmetel kuulub talle kuus kinnistut, millest kaks on Paikuse ja Sauga alevikus asuvad majad.

Igapäevast leiba teenib Järvesalu Venemaa kodanikule Artur Klyanitskiyle kuuluva Selverton OÜ juhatuse liikmena, naisega kahe peale on tal osaühing Hestrol.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles