Audru vallajuhid pole matnud unistust kalafarmist

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase kalafarmi maa-alal laiutab tühjus. Vanad laudahooned on lammutatud ja mets maha võetud.
Tulevase kalafarmi maa-alal laiutab tühjus. Vanad laudahooned on lammutatud ja mets maha võetud. Foto: Urmas Luik

Kuigi Taani miljardär Karsten Ree kinnitas oma esindajate kaudu Audru vallajuhtidele veel veebruaris-märtsis soovi teha hiigelinvesteering Audru kalakasvandusse, arutab Pärnu maakohus järgmisel nädalal võlgnik AS FjordFresh Holdingu pankrotiavaldust.

Helesinine unistus algul mõnesajast ja kogu kompleksi väljaarendamisel tuhatkonnast töökohast pidi ühes kalakasvandusega Audru vallas hakkama täituma juba mullu sügisel. Kuna ettevõttel oli toona alustamisega kiire ja selle nimel, et Pärnumaal seeläbi tööpuudus leeveneks, pingutas valdki, kutsudes kokku erakorralisi istungeid.

Audru vallavanem Margus Joonas nentis, et viimastel kuudel on arenduse ümber valitsenud kahtlane vaikus.

“See on meile selge üllatus, et ettevõtte uus juhatuse liige (Karsten Ree, toim) niimoodi käitub. Ta on varem meile teisi lubadusi andnud,” tunnistas Joonas.

Investori mure on Taanis

Krediidiinfo andmeil FjordFresh Holdingul maksuvõlgu pole, kuid ettevõttel on esitamata kolm maksudeklaratsiooni. Samal ajal ei kajastu maksuvõlgade tõendis võlad, mille tasumise tähtaeg pole veel käes.

Kalafarmi projekti tänavu juulini koos Alar Oppariga vedanud taanlane Thorben Gronkjaer Nielsen mainis tänavu jaanuaris intervjuus Pärnu Postimehele, et ettevõte ei jõua kuigi kaua enam ohjata oma püsikulusid, mida tollase jutu järgi oli miljon krooni kuus. Toona ütles Nielsen, et kalafarmi tuleku tõenäosus Eestisse on 50:50.

Peapõhjusena, miks kalafarmi ehitus on aasta jagu veninud, on seni nimetatud nii mõlemal mehel kui FjordFresh Holdingul kaelas olevat pistisesüüdistust, mis halvas investorite soovi enne kohtuotsust oma raha liigutada.

Audru vallavanem usub investeerimisotsuse venimise ja nüüdse pankrotiavalduse taga olevat muud probleemid, mis seotud investorite omavahelise arveklaarimise ja Ree enda muredega.

“Väike hoiatus oli üleval juba kevadel, kui me saime teada, et Ree on teinud Taanis viimasel ajal kaks väga halba investeeringut, ostes panga ja arvutifirma ja selle pangaga (Amagerbanken, toim) on tal väga tõsised probleemid. Seda panka ta praegu päästab ja meie asjad on lükatud väga kaugele tulevikku,” rääkis Joonas.

Vallavanem oletas, et Ree võib püüda FjordFreshi pankroti kaudu raputada maha mingeid kohustusi, kuna Taani suurärimehel on praegu mujal raha vaja.

Väidetavalt on Oppar ja Nielsen väljendanud kuluaarides mõtet püüda leida mõni investor, kes oleks valmis Ree ettevõtmisest välja ostma ja kalafarmi ideega edasi minema. Selle õnnestumise suhtes on nii optimiste kui skeptikuid.

Joonas on pigem optimist ja loodab, et kalafarm ei jää unistuseks. “Ootame ära, kuni esimene võlausaldajate koosolek on toimunud, ja ma arvan, et pärast seda oleme targemad. Ehk investorid lepivad omavahel kokku ja projekt ostetakse üles, raha ei ole maailmast kadunud,” märkis ta.

Ree võimalikke käike iseloomustavad sammud, mida ta on juba astunud. Omades KRF Holdingu kaudu FjordFresh Holdingus teise aktsionäri, Šveitsi ärimeeste FGBW Finanz AG ees enamusosalust, asus ta 1. juulist ettevõtet juhtima.

Krediidiinfo andmeil taandati 1. juulil FjordFreshi juhatusest seal seni olnud nii Thorben Nielsen kui Alar Oppar ning asemele astusid Karsten Ree ja Hans Nielsen.

Nõukogus troonivad nüüd advokaadid

Mõni päev varem, 21. juunil lahkusid ettevõtte nõukogust sinna 2008. aasta maist kuulunud Marko Saareke, Arvin Peks, Ürgo Tikerpuu, Franco Guiseppe Bianchi ja Jaanus Murakas.

Asemele tulid vandeadvokaadid Kalle Pedak ja Urmas Kiik, vandeadvokaadi vanemabi Merlin Salvik ja jurist Valter Võhma. Kõik neli on advokaadibüroo Hedman Partners töötajad.

Advokaadibüroo töötajate kõrval on nõukogus ainsana Karsten Ree Holding ApSi esindav Rene Eghammer.

Nõukogu liikmed polnud nõus enne pankrotiavalduse arutamist Pärnu maakohtus midagi kommenteerima. Karsten Reed Pärnu Postimehel püüda ei õnnestunud.

Oppar nentis, et on küll jätkuvalt tegev FjordFresh Holdingu tütarfirmades, mis on loodud ettevõtte tootmis- ja tegevusvaldkondade lahushoidmiseks, kuid kuna ta FjordFresh Holdingu enda juhatusse enam ei kuulu, pole temal voli seal toimuvat valgustada.

Sekeldused maa ja tuulikutega

Meedias on ringelnud segast teavet selle kohta, nagu hakkaks FjordFresh kalakasvanduse asemel püsti panema hoopis tuulikuid.

Selle aasta algul arutas Audru vallavolikogu tõepoolest FjordFresh Holdingu avaldust algatada Audru tuulikupargi detailplaneering, kuid keeldus, sest tuuleenergia tootmiseks sobivad alad valitakse välja käimasoleva maakondliku tuuleenergeetika teemaplaneeringuga.

“Meie ainus huvi on selgitada välja, kas seal piirkonnas on võimalik tuulikuparki arendada. Ja kui see on nii, oleme huvitatud, et sinna tuleks keegi, kes hakkab tuulikuparki arendama ja kellega koos me saaksime endale poole odavamalt ehitada elektrialajaama, mis kalafarmi tarbeks tuleb niikuinii ehitada,” selgitas Oppar.

Levimas on teinegi segadust põhjustav info, mille kohaselt Pärnu maavanem tühistas tulevase kalafarmi aluse maa ostu tehingu, kuna eelmise maavanema korraldus osutus ebaseaduslikuks. Selle tõttu on väidetud justkui tühised olevat kõik järgnevad FjordFresh Holdingu nimel nende maadega tehtud tehingudki.

Pärnu maavalitsuse maatoimingute talituse juhataja Rein Klaasseni väitel praegune maavanem Andres Metsoja tõepoolest tühistas tänavu märtsis kahe aasta taguse korralduse, mis andis nõusoleku omandada FjordFresh Holdingul kalafarmi tarvis Suuresilla Suurfarmi kinnistu.

Klaasseni selgitusel on tegu maavalitsuse enda algatusel avastatud vea parandusega, sest Fjord-Fresh Holding ei olnud toona tegelnud nõuetekohaselt põllumajandussaaduste tootmise või metsa majandamisega vähemalt aasta.

Kuna vahepeal sai kalafarmi detailplaneering sellel maa-alal Audru vallavolikogus kehtestatud, ei olnud ettevõttel maa vormikohaseks omandamiseks enam maavanema luba vaja.

Oppari kinnitust mööda oli maavanem ettevõtte palvel siiski kõige tõendamiseks notariakti vormistamise juures.

Kehtiva seadusandlusega kooskõlla viimiseks vormistati ostu-müügitehing kokkuleppel toonase maamüüjaga uuesti ja farmi rajamiseks vajalik maa on FjordFresh Holdingul jätkuvalt olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles