Fotograafid kogunesid lõikuspeole

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudoja ülevaatenäituse “Pärnumaa foto 2010” eripreemia pälvinud Martin Absaloni fotode „Rukkirääk” ja „Hüpe” taustal.
Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudoja ülevaatenäituse “Pärnumaa foto 2010” eripreemia pälvinud Martin Absaloni fotode „Rukkirääk” ja „Hüpe” taustal. Foto: Urmas Luik

Eile avati Pärnu linnagaleriis ülevaatenäitus „Pärnumaa foto 2010”, millel on eksponeeritud 46 fotot 37 autorilt. Kuigi tegemist pole otseselt konkursiga, pärjati hindamiskomisjoni eripreemiaga Gerli Mägit väga hea portree ja Martin Absaloni suurepäraste looduspiltide eest.

 „Fotosid tuli seegi kord pea igast valdkonnast, ehk makropilte putukatest oli rohkem kui tavaliselt,” tõdes Kaupo Meiel, Pärnu Postimehe ajakirjanik, kõnealuse väljapaneku projektijuht. „Ega me ju oma silmaga suudagi nende pisilaste tegemisi jälgida ning nii tulebki fotoobjektiiv appi.”

Kokku esitati fotode näituseküpsust vaaginud Pärnu Postimehe, linnagalerii ja Pilteri esindajatest koosnenud hindamiskomisjonile poolteistsada fototaiest.

Et tegemist on juba kuuenda analoogse ettevõtmisega, sai Meiel kõnelda muustki, mis on tänavu varasemast erinev.

Võrrelnud vaimusilmas eri aastatel ülevaatenäitusele esitatud fotosid, märkis Meiel, et seekordsetes töödes oli tugevalt tajuda nostalgiat, seda kumada tervest reast fotodest.

„Võib-olla paistab sellest läbi tänapäeva inimeste ihalus soojuse, armsuse ja romantika järele,” pakkus rääkija. „Ajad on ju sellised, nagu nad on – mitte kõige paremad –, ja seetõttu jõuabki igatsus süütuse ja ehk isegi “vanade heade aegade” järele kaunitele fotodele.”

Ülevaatenäituse avamisel pidukõnet üteldes vaatas Meiel siiski enam ettepoole ja avaldas lootust, et juba lähitulevikus on kõnealune ekspositsioon nii kvantiteedilt kui kvaliteedilt veelgi tüsedam.

„Loodetavasti on Pärnu linnagalerii järgmisel aastal edukalt raekotta kolinud, väljapanekupinda vabamalt käes ja fotonäitus tuleb tänu sellele arvukamate töödega kui tänavu,” oli näituse projektijuht optimist. „Saak kosub iga aastaga ja Pärnumaa fotograafide ja fotohuviliste looming suudab mind igal sügisel positiivselt üllatada.”

„Pärnumaa foto 2010” jääb Pärnu linnagaleriisse 30. oktoobrini ja on vaatajatele lahti tööpäeviti 10-18 ning laupäeviti 10-16.

Pärnu Postimehe ja Pärnu linnavalitsuse kultuuriosakonna ettevõtmisena sündinud esimene ülevaatenäitus „Pärnumaa foto” oli vaatajatele imetleda traditsioonilise Pärnu kunstnike aastanäituse „Sügis 2005” ühe osana.

Väljapanekule „Pärnumaa foto” laekus Pärnumaa päevapiltnikelt kaugelt pealt saja foto, millest eksponeeriti 71 fotot 45 autorilt, noorim neist oli kolmeaastane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles