Tipptegijad aitavad Pärnu noortel ideid ellu viia

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SINA noored.
SINA noored. Foto: Erakogu

Laupäeval saab Pärnus stardi noori sotsiaalseid ettevõtjaid toetav tasuta haridusprogramm SINA, et aidata suvepealinna koolinoortel Eesti tipptegijate juhendamisel oma head ideed ellu viia.

SINA on lühend mõttest “Suured ideed noorte algatusel”, selgitas SINA noorte Pärnumaa koordinaator Marika Valter ja luges üles, kes 9. oktoobril kell 14 Port Artur 2 teisel korrusel Pärnus SINA avaseminaril esinevad: Tanel Talve, Inger Lilles, Marko Siller, Mari Naudi ja Rasmus Kurgpõld.

“Headest ideedest räägivad paljud, meie astume rääkimisest sammu kaugemale ja aitame 15-20aastastel noortel oma esimesed suured ideed teoks teha,” lubas Valter.

Valtri jutu järgi saab noor SINA raames kogemuse oma mõtte edukast teostamisest ja edaspidi julgeb ta oma idee juba iseseisvalt ellu viia. “Noor omandab projektijuhtimise kogemuse, õpib eesmärgistamist, ajajuhtimist, meeskonnatööd, arendab esinemis- ja kaasamisoskusi, õpib analüüsima oma tegevust ning märkama võimalusi seal, kus sageli nähakse probleemi,” kirjeldas ta ühe kooliaasta vältel toimuvat.

SINA programmiga liitunutele korraldatakse töötubasid ja suurkoolitusi. Iga projektimeeskonna juurde tuuakse särava juhtimiskogemusega mentor. Kaasatakse inimesi, kes on juba midagi korda saatnud ja kes jagavad noortega oma kogemusi. Aidatakse kirjutada projekte ja läbi mõelda, mida on vaja nende elluviimiseks.

SINAs on projekte kirjutatud ja ellu viidud niisugustes valdkondades nagu haridus, keskkond, kliima, inimõigused, tervis, koolielu, ebavõrdsus, loomad, turvalisus jne.  
 
Nii näiteks lõid kolm ettevõtlikku ratastooli kasutavat noort möödunud aastal klubi Party on Wheels, korraldasid meeleoluka ürituse, millega soovisid näidata, et liikumispiiranguga noored on tegijad, lõhkuda stereotüüpe, anda ürituse külastajatele võimalus tunda ennast liikumispiiranguga inimesena, suurendada enesekindlust ja üksteisemõistmist ühiskonnaliikmete vahel.  

Nüüd teevad Party on Wheels klubi noored koolitusi Tallinna autobussikoondise bussijuhtidele ja reisisaatjatele, korraldavad nii ratastoolirallit kui muid üritusi.

SINA sai alguse 2007. aasta kevadel Heateo Sihtasutuse algatusena ja kasvas 2009. aastal iseseisvaks organisatsiooniks. See tegutseb Tallinnas, Tartus ja Viljandis ning sellest aastast Pärnuski. SINA vilistlasi on kokku üle 300, tänavu on kavas alustada tööd üle Eesti ligi 600 noorega. Lisainfot leiab www.sinanoored.ee
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles