Mõttekoja kärajad: Eestist peab saama hea elupaik

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi kärajad Pärnu kontserdimajas.
Presidendi kärajad Pärnu kontserdimajas. Foto: Urmas Luik

Pärnus peetud presidendi mõttekoja kärajatel kujunes peateemaks küsimus, milline peaks Eesti olema, et siin tahaks elada kõikide põlvkondade esindajad ja naaseksid ka praegu välismaale kolinud.

Pärnu kontserdimajas presidendi mõttekoja kärajate üritust teemal "Eesti 100" ehk Eesti uuel kümnendil sisse juhatades avaldas president Toomas Hendrik Ilves veendumust, et ühiskonnas laialt levinud hoiak, mille kohaselt poliitikud on erinevalt spetsialistidest rumalad, ei ole õigustatud, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

"Me käime valimistel ja need inimesed, keda me valime, langetavad otsuseid, nad ei ole a priori valed inimesed," rõhutas Ilves.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar lähtus 11 aastat tagasi Eesti tuleviku teemal peetud ettekandest ja pidi tõdema, et paljude unistuste täitumise kõrval on osa probleeme sisuliselt samas seisus: haldusreform, eelarvepoliitika, energiapoliitika, majandus. Ja liiga paljusid otsuseid me lihtsalt kardame teha. Aga mis ehk olulisim, meil ei ole mitte liiga palju pensionäre, vaid liiga vähe lapsi, mistõttu perepoliitika vajab uut taset, lausus Laar.

"Olgu see siis lasterikaste perede kodutoetusprogramm, pensionilisa andmine iga üleskasvatatud lapse eest, tasuta haridus. Keegi siin maal ei tohi jääda väärilise hariduseta majanduslikel põhjustel," ütles ta.

Laste ja noorteta ei ole riigil tulevikku. Enamiku debateerijate sõnavõttudes kõlas tõdemus, et ainult eestlaste püsimajäämise deklareerimisest ei piisa. Avanenud maailmas ei jää ükski noor siia üksinda selleks, et Eesti riik kestaks. Me peame jõudma ühiskonnani, kus on hea elada iga põlvkonna esindajal. See ei ole võimatu missioon.

Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop tõi välja, et siin on hea elada, kuna meie maa on väike ja igast inimesest sõltub väga palju. "Need inimesed, kes väljas on saanud häid oskusi või häid teadmisi, eneseteostuse võimalusi, ei saa mõjutada nii palju protsesse, kui nad saaksid Eestis osaledes oma mõtte või hariduse või teadmistega teha. See ongi üks vastus: me peame need eneseteostuse võimalused looma".

Sotsioloog Juhan Kivirähk märkis, et kõik saalis viibivad tõsisemad poliitikud said oma arvamuse välja öelda ja tegid seda väga ladusalt.

"Tekibki küsimus, et kui poliitikutel kõik need probleemid nii selged on, miks siis neid pole lahendatud ja nad, nagu Mart Laar siin esile tõi, kümme aastat tagasi samasugused probleemid olid," märkis ta.

Mõttekoja üritus korraldati koostöös Eesti Arengufondi ja Pärnu Konverentsidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles