Tehnikahuvilised ehitasid võidu roboteid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robin Järvesaar Rääma põhikoolist ehitas tehnikapäevade raames eile kruusaveovõistluseks robotit.
Robin Järvesaar Rääma põhikoolist ehitas tehnikapäevade raames eile kruusaveovõistluseks robotit. Foto: Urmas Luik

Koolivaheaja esimesed päevad sisustasid tehnikahuvilised lapsed Pärnu ühisgümnaasiumis, ehitades roboteid, mis õigesti programmeerituna suudavad kruusa vedada.

Põhikooli vanema astme noored konstrueerisid ühisgümnaasiumis roboteid riiklike tehnoloogia- ja robootikapäevade piirkondliku võistluse raames. Esimesel võistluspäeval oli osalejate ülesanne kokku panna Lego Mindstormi klotsidest robot, kes oskab vastasvõistlejast masinaga rahvastepalli mängida.

Teisel päeval meisterdatud robotid võtsid teineteiselt mõõtu kruusaveos ehk pidid ühelt platvormilt kokku koguma kruusa imiteerivad graanulid ja tassima need teisele platvormile. Võitjaks osutusid need, kelle robot suutis kolme minuti jooksul kõige rohkem graanuleid etteantud kohta toimetada.

Eesmärk äratada tehnikahuvi

Tehnika- ja robootikapäevad toimusid ühisgümnaasiumis neljandat korda ja on direktor Mart Kuuskmanni väitel ühtviisi populaarsed nii oma kooli õpilaste seas, kes iga nädal osalevad robootikaringis, kui linna ja maakonna ülejäänud koolide kasvandike hulgas.

Kui mullusügisesel võistlusel nägi poiste kõrval Are põhikooli tüdrukuidki, siis tänavu leidis õppeklassidest vaid poisse. Kuuskmanni arvates võib põhjus olla selles, et Are kooli tehnikahuvilised piigad on tehnikapäevade east välja kasvanud.

“Robotite ehitamine arendab poiste loomingulisust ja paneb nad mõtlema, nad ei veeda kogu vaba aega vaid arvutimänge mängides,” leidis direktor. Temaga nõustus oma kooli võistkond, kelle sõnutsi on spetsiaalsetest klotsidest masinate ehitamine arvutimängudest palju põnevam.

Tehnikapäevade kruusatransportimise ülesande hindasid ühisgümnaasiumi poisid aga keerukaks, katsetades parima programmeerimistaibuga meeskonnaliikme Karl-Martin Miiliga kaua, et robot spetsiaalse arvutiprogrammi abil plaanitult liikuma saada.

“Meie pikem missioon on äratada lastes tehnikahuvi,” selgitas Ramon Rantsus robotite ehitamise konkurssi korraldavast mittetulundusühingust Robootika.

Pärnu õpilaste oskuse ülesannetega hakkama saada hindas ta heaks, kinnitades, et ehkki robotite ehitamine tundub võhikutele keeruline, saab väikese instrueerimise järel sellega hakkama iga laps, kes arvutiga kokku puutunud, kuna klotsidest valmis ehitatud roboteid programmeeritakse just arvuti abil.

“Roboti ehitamine hõlmab nii paljusid valdkondi, et seda saab väga hästi kasutada koolis õppevahendina,” selgitas Rantsus. MTÜ Robootika käib samuti Eesti koolides näidistunde andmas, Rantsuse sõnutsi eemärgiga panna lapsi mõistma, et robootika sugemeid leiab kõikjalt igapäevaelust. “Ka suitsuandur laes on robot,” kinnitas ta.

Osalejaid linnast ja maakonnast

Kuuskmanni andmeil on Lego Mindstormi robotikomplektid praegu Pärnus olemas ühisgümnaasiumil ja tehnikamajal, kuid kuuldavasti plaanivad Koidula gümnaasium ja mõni teine koolgi nende soetamist.

Suureks abiks selles on Tiigrihüppe Sihtasutus, mis robootikaprojekti finantseerida aitab, sest 6000kroonine komplektihind on koolide eelarvele liiga suur suutäis.

Tänavusel võistlusel osales kokku 38 seitsmenda kuni üheksanda klassi noort Pärnu ühisgümnaasiumist, Rääma põhikoolist, Sütevaka humanitaargümnaasiumist, Pärnu-Jaagupi ja Sindi gümnaasiumist, Raeküla koolist ja Surju põhikoolist.

Tehnika- ja robootikapäevi korraldatakse peale Pärnu ühisgümnaasiumi Tallinna reaalkoolis ja Tartu Kivilinna gümnaasiumis, laieneda kavatsetakse Ida-Virumaalegi.

Piirkondlike võistluste koduse ülesande (ralliraja ehitus) parimad lahendajad pääsevad üleriigilisele mõõduvõtmisele, mille võitja saab auhinnaks osalemise üleilmsel robotite ehitamise võistlusel.


Võitjad

I koht võistkond Parmud:
Aleksander Vunk (Sütevaka humanitaargümnaasium)
Danel Kiviselg (Surju põhikool)
Kardo Saaliste (Surju põhikool)
Eke Tominga (Surju põhikool)

II koht võistkond Inimesed:
Martin Aasa (Pärnu ühisgümnaasium)
Artur Luht (Pärnu ühisgümnaasium)
Risto Salumets (Pärnu ühisgümnaasium)
Andres Allik (Pärnu ühisgümnaasium)
Arne Vunk (Sütevaka humanitaargümnaasium)
Henri-Kaarel Luht (Pärnu ühisgümnaasium)
Ago Tominga (Surju põhikool)

III koht võistkond Öörahu:
Hendrik Tamm (Rääma põhikool)
Clen-Cristofer Liitmaa (Rääma põhikool)
Kardo Link (Rääma põhikool)
Robin Järvesaar (Rääma põhikool)
Mart Nõmm (Sindi gümnaasium)
Julius Koppel (Sütevaka humanitaargümnaasium)

Üleriigilisele “Robomiku” võistlusele pääseb võistkond T-1000, kuhu kuuluvad Pärnu ühisgümnaasiumi õpilased Karl-Martin Miil, Mihkel Annusver ja Jörgen Vanamõisa.

Andmed: Pärnu ühisgümnaasium

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles