Kõret kaitseb tegevuskava

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi kinnitas tegevuskava kõre ehk juttselg-kärnkonna (Bufo calamita) kaitse korraldamiseks aastatel 2010-2015. Kõre ehk juttselg-kärnkonn on üks meie väiksemaid, samal ajal valjuhäälsemaid kahepaikseid, kelle iseloomulik vali kõrin oli 20. sajandi teisel poolel tavaline kevadhääl Lääne-Eesti rannikualadel ja saartel.

Pärnumaal on kõre tuntuimad elualad Manilaiul ja Kihnu saarel. Alates 1960.-1970. aastatest on kõre arvukus Eestis pidevalt langenud ja jõudnud seisu, kus liik on kadunud pea kogu varasemalt levikualalt ja säilinud vaid 15 isoleeritud asurkonnana.

Kõre hääbumise peapõhjuseks võib pidada liigile sobivate elupaikade kadumist. Tegemist on avamaastikku vajava liigiga, kes Eestis on asustanud peamiselt avatud luitealasid, loopealseid ja majandatud rannaniite. 20. sajandi teisel poolel metsastati aga suur osa luitealadest. Samuti lõppes või vähenes rannaniitudel ja loopealsetel niitmine ning karjatamine, mistõttu need alad võsastusid ja roostusid.

“Tegevuskava peamine eesmärk on tagada olemasolevate asurkondade säilimine ning liigi arvukuse üldine tõus Eestis. Seda loodetakse saavutada eelkõige kõre elupaikade taastamise ja hooldamise kaudu. See on aga võimalik vaid tihedas koostöös kohalike elanikega, kellele antakse abi nii kariloomade soetamisel, karjaaedade ehitamisel kui roo tõrjumisel,” teatas keskkonnaministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles