Homsest saab kroonid tasuta eurodeks vahetada

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kes eelistab raha pangaarve asemel sularahana hoida, saab homsest pangakontorites kroonid tasuta eurodeks vahetada.

Nimelt on 1. detsembrist kõigil eraisikutel võimalik vahetada pangakontorites teenustasuta krooni sularaha eurodeks ametliku ümberarvestamiskursiga üks euro = 15,6466 krooni.

Kui pangakontor kaugel, ei pea seepärast linnasõitu ette võtma, sest jaanuari kahe esimese nädala jooksul saab kroonid eurodeks vahetada 18s Pärnumaa postkontoris. Sel ajal on need avatud iga päev.

Postkontorid vahetavad päevas kliendi kohta kuni 1000 eurot ja rahavahetuse ajal on kontoris turvamees. Rahavahetuse eest teenustasuta ei küsita ja kurss on fikseeritud, rääkis Eesti Posti kommunikatsioonijuht Inge Suder.

Kui aga sularaha kodus vaid lähiaja jooksvate kulutuste katmiseks, pole üldse tarvis rahavahetusega kiirustada, sest jaanuari kahel esimesel nädalal saab maksta nii eurodes kui kroonides. Seega võib poole jaanuarini poodi süüa ostma minna veel rahulikult, kroonid rahakoti vahel.

“Rahavahetuseks on soovitav kasutada ainult ametlikke kanaleid, sest mõne eraisiku pakutav vahendusteenus ei pruugi olla turvaline,” hoiatas rahandusministeeriumi eurokommunikatsiooni projektijuht Ingvar Bärenklau.

Näiteks Slovakkias olid eurole ülemineku eel sagedased juhtumid, kus maapiirkondadesse ilmusid viisaka välimusega, lipsustatud mehed, kes tutvustasid end rahavahetuse korraldajatena ja palusid inimestel esitada kontrollimiseks kodus olev sularaha ja seejärel kadusid koos sellega, rääkis Bärenklau.

Suurte rahakoguste kodus hoidmine pole Bärenklau sõnutsi just turvaline. “Kõige turvalisem ja mugavam on rahavahetus, hoides raha pangakontol, seal vahetatakse raha 1. jaanuaril automaatselt ja teenustasuta eurodeks,” soovitas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles