Pärnumaa Kodukandi noored õpivad üritusi korraldama

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kasvuvisiooni arutelu vaheajal kohtusid noortekoja liikmed (taga paremalt) Ranno Mihkelsoo, Geili Pais ja Ralf-Sander Rebane ning Pärnumaa Kodukandi juhatuse esimees Eve Sikka, esiplaanil ürituse piltnik Paul Habakukk.
Eesti kasvuvisiooni arutelu vaheajal kohtusid noortekoja liikmed (taga paremalt) Ranno Mihkelsoo, Geili Pais ja Ralf-Sander Rebane ning Pärnumaa Kodukandi juhatuse esimees Eve Sikka, esiplaanil ürituse piltnik Paul Habakukk. Foto: Urmas Luik

Paarkümmend noort on liitunud külaliikumisega Pärnumaa Kodukant, moodustavad seal oma noortekoja ja aitavad korraldada isegi ülemaakondlikke üritusi.

Näiteks lõid noortekoja liikmed kaasa ettevõtlusnädala ja kodanikuühenduste viienda konverentsi korraldamisel. Sellel üritusel vaeti riigi tulevikku. Läinud jõulude eel oldi tegijad Eesti rahva muuseumi ja Pärnumaa Kodukandi ühisürituse ettevalmistamisel ja sujuval kulgemisel Pärnjõe rahvamajas.

Pärnumaa Kodukandi noortekoda võib aastapäeva pidada 26. aprillil, tuleval aastal juba kolmandat korda. Tuumik on jäänud püsivaks: 18-20 neidu-noormeest, kes tahavad koduküla elu paremaks muuta ja väärtustavad maaelu, kuigi paljud neist jätkavad kooliteed linnas.

Tark ja hakkaja

Pärnumaa Kodukandi noortekoja tegemiste järgi mullu tegusaimaks maanooreks tunnistatud Vändra gümnaasiumi õpilane Geili Pais ütles, et ta on saanud koja liikmena endale vajalikke kogemusi koosolekute ja laagrite korraldamisel, projektide kirjutamisel ja ettevõtmiste põhjendatuse sõnastamisel.

“See annab aluspõhja eluks,” arvas Pais, kes Kodukandiga liitus klassiõe õhutusel paar aastat tagasi ja kelle noortekoda esitas hea eeskuju nominendiks.

Pärnumaa Kodukandi juhatuse esimees, Pärnumaa vabatahtlik 2009, Pärnjõe põhikooli õpetaja Eve Sikka rääkis, et noortekoja liikmed on käinud koolitustel ja oskavad projekte kirjutada, korraldavad ise üritusi, ütlevad oma arvamuse ja oskavad seda põhjendada ning tehtu eest vastutada.

Noortekoja liikmed on enamikus 15-19aastased, kuid Sikka sõnutsi tahavad nad kaasata nooremaidki, laiendamaks Kodukandi põhimõtteid, ja anda võimaluse sisustada koolivälist aega üldkasuliku ning silmaringi laiendava tegevusega.

Surjust pärit Ranno Mihkelsoo aitab toimetada Pärnumaa Kodukandi elektroonilist infolehte ja kirjutab sinna noortekoja tegemistest, Soometsast pärit Paul Habakukk on üks noortelaagrite ja Soometsa suveakadeemiate korraldajaid.

Nimetatud ja Pärnust pärit Ralf-Sander Rebane aitasid kodanikuühiskonna konverentsil Pärnumaa kutsehariduskeskuses osalejate nimede kirjapanekul ja teabematerjalide jagamisel ning Eesti kasvuvisioonile sõna sekka ütlejate jäädvustamisel agaralt kaasa.

“Seltskond on lahe, saab meeskonnatöö kogemusi, projektiõpet,” loetles Mihkelsoo noortekojas olemise plusse.

“Lõppevast aastast tulevad kõigepealt meelde Gruusia sõjapõgenike laste laager Soometsas ja rahvusvaheline noorte liidrite seminar Elvas,” mainis Habakukk.

Uued koolitused

Kodukandi noortekoda teeb koostööd ülejäänud noorteorganisatsioonide, näiteks Eesti 4H, gaidide ja skautidega, kuid suund on kodukohaga seotud tegevusele.

Alanud kuusse, jõulude ja aastavahetuse vahele mahub järjekordse koolitussarja algus, see on rohelise jõemaa koostöökoguga kahasse projekt “Noored targaks”, mille avaõppus toimub detsembri lõpus.

Sikka sõnutsi on selle projekti idee ja koolitusteemad noortelt endalt tulnud. Koolitus koosneb neljast õppetsüklist, mida seekord tahetakse korraldada just rohelise jõemaa koostöökogu külades. Projekt lõpeb järgmise aasta suvel.

Kolmandatel üleriigilistel Kodukandi noortepäevadel sügisel murdsid osalejad müüti, nagu ei annaks maakoolid head haridust. Hakkajad ja tegusad ütlesid, et kedagi ei tohi elukoha pärast eristada ja külakoolidest on sirgunud nimekaid tegijaid igasse eluvaldkonda.

“Kord kuus on noortekoja koosolekud Pärnus Punase Risti majas, tuleva aasta tegevuskavas on juba märtsis toimuv õppereis Virumaale ja kohtumine sealsete noorteliikumiste esindajatega ning juunis heade ideede laat,” mainis Sikka.

Praeguste tegijate õlul on Sikka väitel vajadus kasvatada järelkasvu, kes tahab aidata korraldada üritusi endale kogemusi saades ja on huvitatud koolitustest. Seepärast ootab noortekoda enda hulka uusi liikmeid.


Kodukandi noortekoda
• Pärnumaa Kodukant on Eesti külade liikumise Kodukant liige.
• Pärnumaa Kodukant loodi 18. novembril 1999, noortekoda moodustati 26. aprillil 2008.
• Noortekoda peab kord kuus koosolekut Pärnus Punase Risti majas, tegevuskavas on koolitused, õppereisid, rahvusvahelised laagrid ja nende korraldamine.
• Aastast 2007 annab Pärnumaa Kodukant 14-21aastasele eeskujulikule ja hakkajale noorele tegusa maanoore aunimetuse, tunnustuse on pälvinud Siim Hunt (Audru vald, 2007), Madli Tulk (Häädemeeste vald, 2008) ja Geili Pais (Vändra vald, 2009).
• Pärnumaa Kodukanti kuuluvad 56 füüsilist isikut, kümme juriidilist isikut ja noortekoda oma 23 liikmega.
• Pärnumaa Kodukandi võrgustikus on ligi 30 külades tegutsevat ühendust ja seltsingut.
• Pärnumaa Kodukandi juhatuse esimees on Pärnjõe põhikooli õpetaja Eve Sikka, noortekoja tööd juhib toimkond, kelle seast Paul Habakukk ja Ranno Mihkelsoo esindavad noori Pärnumaa Kodukandi juhatuses.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles