Sel aastal jõuluvana igale poole ei tule

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu spordihall on Eesti suuruselt kolmas siseväljak.
Pärnu spordihall on Eesti suuruselt kolmas siseväljak. Foto: Ants Liigus

Osa Pärnu asutustest ja ettevõtetest peab töötajaid ka raskel ajal meeles, teiste juurde jõuluvana sel aastal ei tule, kui just töötajad ise pidulikku hommikusööki ei korralda.

Politseinike palk on suurem kui turvatöötajatel. Sellele vaatamata võis G4S endale reedel Pärnu spordihallis suurejoonelist pidu lubada, politseinikke ja piirivalvureid aga jõuluvana tänavu ei külasta.

Korravalvureid tunnustati novembris

“Meil ühist jõulupidu ei ole,” ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Hedy Tammeleht. “Kui just inimesed ise omavahenditest ei grupeeru, aga asutusesisest pidu pole.”

Tammeleht selgitas, et jõulupeotraditsiooni asemel tähistasid politseinikud varem 12. novembrit ja ühendamet 3. novembrit, kui avalikustati parimad töötajad. Samamoodi tähistas novembris aastapäeva prokuratuur, mis aasta lõpus jõulupidu ei pea ja parimaid ei vali. “Aga lapsed saavad kommipaki ikka,” lubas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm.

Turvafirma G4S otsustas tänavuse jõulupeo korraldada Pärnu spordihallis, Eesti suuruselt kolmandal siseväljakul. Selleks peoks õppis Gerli Padar koos Eesti parimate meesiluuisutajate Kristjan Ranna ja Keido Kapiga kaks kuud eeskava ning üks lavaosa kaeti kunstjääga, et ligi 900 G4S-i töötajat ja nende abikaasad saaksid eeskava nautida.

G4S-i turundusdirektori Andres Lemberi sõnutsi tunnustati peol iga valdkonna parimaid ja jagati teenetemärke. Tunnustus ei piirdunud käepigistusega, preemiate suurust ei soovinud Lember avalikustada.

“Valime regulaarselt ka kvartali parimaid ja peame tööstaaþi ettevõttes meeles väikese kingitusega. Raskel ajal on see isegi tähtsam. Inimesed väga hindavad seda, et neid koos abikaasaga peole kutsutakse,” rääkis Lember.

G4S-ile korraldas peo X3M Marketing OÜ, mille tegevjuhi Ken Matsalu andmetel pole tänavused jõulupeod vahest küll nii suurejoonelised nagu aastatel 2005-2007, kuid võrreldes kahe eelmise aastaga, hakkab üha enam ettevõtteid neid tähtsustama. X3M Marketing OÜ korraldab detsembris kümme ja jaanuaris veel kümme aastavahetuspidu.

Pärnu Vesi maksis preemiat

AS Pärnu Vesi maksis igale töötajale 2000 krooni jõulupreemiat ja korraldas peo, kus jagati sümboolseid kingitusi. Töötajad ei pidanud maksma midagi, ettevõtte juhi Garri Suugi sõnul saavutati sääst palgafondi kokkuhoiu arvelt.

GoBus Pärnu töötajad pidasid Postipoisis “vaese aja” jõulupeo. “Inimesed maksid 100 krooni, ametiühing aitas ka. Jõuluvana seekord polnud, kuid traditsioonilised parimate töötajate aukirjad ja preemiad ikka,” rääkis peadirektor Andrus Kärpuk.

Parim linnaliini bussijuht Vladislav Zagorovski, parim kaugliinide bussijuht Toomas Martens, parim lukksepp Aivar Mägi ja parim teenindaja Vilja Mölder said igaüks 1000 krooni.

“Hoolime oma töötajatest kõigil aegadel. Osa inimeste jaoks on see ainus kord aastas, kus nad saavad koos abikaasaga aega veeta,” lausus Kärpuk.

Pärnu haigla pidutses reedel Strandis. Jõuluvana ei käinud, preemiaid ei jagatud, kuid haigla tegi töötajatele peo välja.

Kingitusi ei jagatud ka Pärnu linnavalitsuse jõululõunal, mis nädal tagasi Pärnumaa kutsehariduskeskuses toimus. Iga töötaja pidi veini eest maksma 25 krooni, söögi eest tasus tööandja.

Varem valisid linnavalitsuse töötajad aasta töötaja ja aasta kollektiivi, aga 2008. aastaga traditsioon lõppes. Nii ei tunnustatud tänavugi ühtegi töötajat isegi moraalselt.

“Olen pigem seda meelt, et kui tulevikus rohkem raha tekib, siis premeerime töötajaid aasta keskel,” ütles linnapea Toomas Kivimägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles