Nordecon soovib teha Seljametsa kaevandust

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjäär
Karjäär Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Nordecon Infra AS esitas keskkonnaametile taotluse, et saada luba kaevandada maavara Seljametsa järve kõrval liivamaardlas Seljametsa liivakarjääri mäeeraldisel.

Tegemist on uue 3,35hektarise mäeeraldisega, mille põhimaavara on täiteliiv kaevandatava varuga 134 000 kuupmeetrit. Teenindusmaad taotletakse 4,54 hektari suurusel alal.

Maavara on plaanis kasutada teede-, keskkonna- ja üldehituses. Kaevandamise taotletav keskmine aastamäär on 20 000 kuupmeetrit ja loa kehtivusaeg kümme aastat. Kuna tegemist on kohaliku tähtsusega liivamaardlaga, laekuks seaduse järgi ressursimaks Paikuse valla eelarvesse.

Nordeconi vallale edastatud seletuskirjas antud põhjendust mööda on senise töö käigus üha enam tõdetud, et ettevõte vajab oma põhitegevuse toetamiseks Edela-Eesti regioonis puistematerjali karjääri, mis aitaks rahuldada Pärnu linna ja selle ümbruse vajadust täitematerjali järele.

Lähimad majapidamised asuvad alast ligikaudu 300 meetri kaugusel.

Lõuna suunda jääb Vaskjõe looduskaitseala, kus taotletava ja kaitseala vahele jääb umbes 50 meetri laiune metsapuhver.

Ettevõtte väitel ei mõjutaks mäetööd kavandatavas Seljametsa liivakarjääris oluliselt keskkonda, kuna ala on ümbritsetud metsaga, mis pidurdab karjäärist tolmu ja müra levikut.

Paikuse vallavalitsuse keskkonnaspetsialisti Reet Jalakase sõnutsi pole tegemist suure kaevandusega ja lähedal elab vaid kolm peret, mistõttu kaevandus ei tohiks valla elule negatiivselt mõjuda.

Kaevandamisega rikutud maa hilisema korrastamise tingimused ja kasutamine kooskõlastatakse vallavalitsuse ja keskkonnaametiga. Pärast kaevandamist kujundatakse ammendatud ala osaliselt metsamaaks ja osalt tehisjärveks.

Jalakas tõdes, et ükskord edaspidi võivad Seljametsa karjäärijärv ja tulevane tehisjärv koos moodustada puhkekoha.

“Kahe järve vahelisel alal on samuti kaevandusmaterjali ja iseenesest oleks kena, kui need kaks järve saaks lausa kokku, aga kuna mõlema vahel on teekaitsevöönd, ei või seal praeguste seaduste järgi kaevandada,” märkis keskkonnaspetsialist.

Paikuse vallavolikogu saab kaevandamise loa taotluse kohta anda vaid oma arvamuse, otsuse teeb keskkonnaamet.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles