Kandidaatide seas polnud üksmeelt

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske riigikogu liige Annely Akkermann koos tema tegemisi arvestava abikaasa Viljo Vetikuga.
Värske riigikogu liige Annely Akkermann koos tema tegemisi arvestava abikaasa Viljo Vetikuga. Foto: Ants Liigus

Pärnumaalt riigikogusse pääsenud erakondades polnud isegi valimisööl üksmeelt, Reformierakonna peolt puudus Väino Linde, Isamaa ja Res Publica Liit pidutses Toomas Tõnisteta, Marianne Mikko ja Kadri Simson ootasid valimistulemusi Tallinnas.

Hahni pubis vaatas televiisorit üheksa Pärnu keskerakondlast. Tallinnast Pärnusse sõitnud kohalike keskerakondlaste juhi Mart Viisitamme sõnutsi võtavad poliitikud vastu palka oma tegevuse eest ja tema poleks olnud üllatunud, kui Keskerakond neljandaks oleks jäänud.

Viisitamm tuli Pärnusse

“Vaatame, milliseid järeldusi erakonna juhtkond valimistulemustest teeb. Kolmas-neljas koht pole need, mille nimel vaeva näha,” rääkis endine linnapea.

Viisitamme jutu järgi poleks ta välistanud IRLi ja Reformierakonna võitlust esikoha pärast, kuid parempoolsete valijate hulk, kes polnud nende kahe vahel otsustanud, oli oodatust väiksem.

“Olgu justiitsminister nii ülbe kui tahes, paljud inimesed tahavad Reformierakonna ja Ansipi jätkamist,” tõdes Viisitamm.

Sotsidest saab Viisitamme hinnangul tugev partei. “Seni olid nad nagu mõõdukad. Pärnumaal jäi isikkoosseis praegu nõrgaks, siia on vaja paari-kolme tugevat tegijat,” leidis ta.

Kihnu naine rõõmustas

Küsimusele, kas ta on rahul, et ise riigikogu valimistel ei osalenud, vastas Viisitamm: “Vaadates üldist seisu, ei leia ma, et oleksin suutnud väga suure panuse anda.”

IRL pidutses Port Artur 2 kolmandal korrusel. Tõnistet ja Trivimi Vellistet seal polnud, küll aga maavanem Andres Metsoja ja tulevane Pärnu abilinnapea Siim Suursild.

“Vellistet ma kutsusin,” sõnas valimistulemuse üle õnnelik Akkermann. Kui “poistebänd” keskendus kampaanias ainult Tõnistele, siis kohalikud isamaaliitlased pakkusid teenekale isamaaliitlasele oma lehes avaldamisvõimalust.

Akkermann rääkis, et erinevalt 2003. aasta riigikogu valimistest, kui ta Vellistet oma häältega toetas, ta seekord tõesti tahtis võita.

Suur abi oli Kihnu Virvest, Andres Metsojast, Siim Suursillast, Erik Reinholdist, Raul Peetsonist ja paljudest teistest, kes jäid Akkermanni toetama ka siis, kui keskkontor otsustas Tõniste esinumbriks panna.

“Mis võidule viib?” tundsin huvi. “Meeskond, ajalugu, CV. Inimesed peavad olema sind aastaid näinud,” vastas 3259 pärnumaalase usalduse pälvinud naine.

Akkermanni jutu järgi tahaks ta riigikogus minna majanduskomisjoni, et tagada maakonna ligipääsetavus ja nähtavus. “Ligipääsetavuse all pean silmas lennuvälja ja maanteed, nähtavuse all seda, et riiklikke investeeringuid tehes ja riigiametite asukohta kaaludes Pärnumaad ei unustataks,” täpsustas Akkermann.

Bravos ootas valimistulemusi Reformierakond. Esinumber Rein Lang oli selleks puhuks Pärnusse sõitnud, Väino Linde aga eelistas üksinda tulemusi oodata ega vastanud telefonile.

Lang uuris Facebooki

“Ainuke kanal on praegu Facebook,” selgitasid erakonna värvides näitsikud justiitsministrile, kelle sõnutsi polnud veel midagi kindel.

Üritasin Reformierakonna ühelt liidrilt välja uurida, miks on liberaalid Eestis niivõrd populaarsed. Enamik lääneriikidest eelistab pigem sotsiaaldemokraate või konservatiive, meil aga on valija õnnelik, kui suur osa lapsetoetustest emapalgaks kulutatakse.

“No maailmas on mõni riik veel, kus liberaalid on võimul,” alustas Lang loengut.

Maksukoormus on tema hinnangul praegu paras, võib-olla vähendatakse töötuskindlustusmaksu, kuid kaudseid makse tõsta polevat kavas.

Sotsiaalmaksu lagi tuleb? Nii IRL kui Reform olevat seda meelt, vaidlus käivat ainult selle üle, kas piir tõmmata 30 000 või 70 000 krooni suuruse kuusissetuleku juurde.

Kross ei jäta jonni

Jätsin Langi viie kõige rikkama riigi sekka pürgima ja läksin Frensi Krossi vaatama. Endine luurekoordinaator oli tõsine, tema üks lähemaid võitluskaaslasi Tiit Matsulevitš süvenes arvutisse.

Kross rääkis, et ta on oma elu esimese kampaaniaga väga rahul. Kõrvalt vaadates oli see kulukas, ent nutikas: kandidaat ei varjanud oma nõrkusi ja tuntud inimesed kirjeldasid tema iseloomuomadusi. Kindel mees, kes sulle häda korral appi tuleb.

Rahast kahju ei ole? “Nüüd saan vahelduseks jälle ettevõtet juhtida,” vastas üleminekuriike nõustava ettevõtte juht.

Krossi jutu järgi mängib raha kampaanias küll rolli, kuid sul peab olema midagi öelda ja sa pead kõvasti tööd tegema. Nende valimistega pole töö veel lõppenud. “Võib-olla teeme selleks ajaks mingi erakonna,” rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles