Pärnu kinnisvarafirmade kokkulepe korrastab turgu

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kinnisvarafirmad sõlmisid leppe, mille põhisisu seisneb selles, et müügiesindusleping tuleb vormistada kirjalikult ja seal on mõlema poole kohustused kirjas. Foto on illustreeriv.
Pärnu kinnisvarafirmad sõlmisid leppe, mille põhisisu seisneb selles, et müügiesindusleping tuleb vormistada kirjalikult ja seal on mõlema poole kohustused kirjas. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Mullu novembris Pärnu 21 kinnisvarafirma vahel sõlmitud kokkulepe on kohalikku turgu jõudsalt korrastada aidanud, tõdesid kinnisvarafirmad möödunud nädalal ümarlaual.

Poole aasta eest sõlmitud kokkuleppega on liitunud kõik Pärnumaal esindatud kinnisvarafirmad.

Leppe põhisisu seisneb selles, et müügiesindusleping tuleb vormistada kirjalikult ja seal on mõlema poole kohustused kirjas. Kui omanik otsustab vara müüa mitme kinnisvarafirma kaudu, peab seegi lepingus kirjas olema.

“Ümarlaual jõudsime järeldusele, et kuna täielikult korrastatud turgu veel ei ole, tuleb leppida kokku infovahetuse põhimõtted, et välistada senises praktikas probleeme tekitanud olukordi. Nii peaksid e-kirjas või faksi teel sõlmitud lepped sisaldama poolte nime, objekti aadressi, hinda, kokkuleppe tähtaega, maakleri kohustusi ja maaklertasu suurust,” sõnas LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

Riik kinnisvaraturgu ei reguleeri, samal ajal on inimestele nii riskid kui kinnisvarasektoris liikuv raha liialt olulised, et valdkond tähelepanuta jätta.

Nüüdseks on turule tulnud firmad ja maaklerid, kes kokkuleppega ühinenud ei ole. Näiteks ettevõtted, mis tegutsevad Pärnu kinnisvaraturul, aga ei oma siin esindust.

“Eristamaks leppega ühinenuid neist, mis pole ühinenud, otsustasime välja töötada märgi, mille järgi kinnisvarafirmasid eristada. Samuti arutasime, kuidas juhtida tarbijate tähelepanu ohtudele, kui sõlmitakse või jäetakse sõlmimata leping kinnisvaramaakleriga, kes kokkuleppega liitunud ei ole,” selgitas Saksing.

Nii näiteks üritati sel aastal juba müüdud kinnistut teist korda müüa. Ja kui ostja, kellele seda objekti teist korda pakuti, ei oleks pöördunud tehingu vormistamise sooviga leppega liitunud firma poole, jäänuks ta suure tõenäosusega ilma kinnistut müüa pakkunud maakleri küsitud sissemaksust.

Müügitehingute kõrval peaks järgima samu põhimõtteid üüritehingutel. Saksing tõi näiteks kokkuleppega mitteliitunud maakleri, kes võttis inimeselt ettemaksu pinna eest, mille omanikul polnud kavatsustki oma elamist välja üürida.

Pärnus poole aasta eest sõlmitud lepe on esimene omasugune Eestis ja sellega ühinemiseks ei pea olema Pärnuga seotud kinnisvarafirma. Saksingu andmeil võivad järgmised lepped tulla Tallinnas ja Haapsalus, kus aluseks võetakse just Pärnus sõlmitud kokkulepe.



Pärnu kinnisvaraturg 2010

 Pärnu kinnisvaraturu maht oli 2010. aastal 63,9 miljonid eurot.

 Sõlmiti 2040 müügilepingut.

 Kokku töötas Pärnu kinnisvarafirmades 100 maaklerit, hindajat ja assistenti.

Andmed: LVM Kinnisvara

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles