Taliviljapõllud näitavad põdurat nägu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllu- ja heinamaadel loksub lohkudes sulavesi, kus luiged ennast hästi tunnevad, nagu Vändra külje all Vaki külas.
Põllu- ja heinamaadel loksub lohkudes sulavesi, kus luiged ennast hästi tunnevad, nagu Vändra külje all Vaki külas. Foto: Urmas Luik

Külmumata maale sadanud paks lumekiht muutis ärevaks taliviljakasvatajad, sest nii-öelda unne jäämata orast ähvardas hukkumine. Kevade edenemine kinnitab, et aimdus sügisese künni- ja külvitöö nulliks pöördumisest on üsna tõene.

Maakonna ühe tugevama põllumajandusettevõtte OÜ Vändra tegevjuht Ilmar Teevet rääkis, et 620 hektarist taliviljapõldudest neljandik ehk see, kus kasvas loomasöödaks külvatud nisu ja rukki hübriid ehk Triticale, tuleb ümber künda.

“Talinisu jäi alles, välja arvatud kohad, kus on veeaugud, ja taliraps jäi alles, aga Triticale läks välja 150 hektaril, ilmselt ei pidanud haudumisele vastu,” rääkis Teevet. “Künname hukkunud põllud ümber ja külvame suvivilja peale, see tähendab topeltkulutusi. Keskeltläbi tuleb hektari kohta teha kulutusi 3000 krooni, hektarile kulub 200 kilo seemet, peale selle töö.”

Kogenud põllumajandusjuhil on sel kevadel saanud selgeks, et tritikut pole mõtet Vändra maile enam külvata, sest kaks talve jutti on sellega alt mindud.

“Meil on lauskmaa, üleujutustega, peame rehkendama sellega, et tulevikus on otstarbekam söödavilja osta,” arutles Teevet.

Kesknädalal arutasid Pärnumaa talupidajadki, kuidas on teravili talvitunud ja millal otsustada, kas ader peale ja must maa ning loodetud saaginumber korstnasse kirjutada.

Maaviljeluse instituudi vanemteadur Peeter Viil tõdes talupidajate ees, et praegu veel katastroofi ei ole ja vara on lõplikult öelda, milline oras on täitsa hukas.

“Talupidajad-viljakasvatajad on kõrgemad põllunukid üle vaadanud, aga madalamad kohad on alles vee all,” vahendas kohtumisel kuuldut taluliidu konsulent Hillar Lilleste. “Ümberkülv on hull otsus, sellega tuleb veidi oodata.”

Koonga valla Mätiku talu peremees Aivar Pikkmets rääkis, et põllud alles tahenevad, kuid esmapilgul on selge, et üle kümne hektari rukki Vambo asemele tuleb tal külvata suvivili. Seevastu põlise rukkisordi Sangaste oras rohetab kahjustusteta ning vastupidi ülemöödunud talvele on kasvujõus ka tritiku külvid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles