Kihnu külmhoone maksejõuetus leidis kohtus kinnitust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maakohtus arutati eile kohtunik Rein Poki eesistumisel AS Kihnu Külmhoone omanike avaldust pankroti väljakuulutamise kohta, pankrotihalduriks määrati vandeadvokaat Vahur Krinal.

Istungil nenditi, et kuigi maksejõuetuse ilmnedes oli nüüdisaegselt seadmestatud hoonest huvitujaid, ei jõudnud nad investeeringuteni.

Kihnu Külmhoone koguvõlg on üle 2,5 miljoni krooni ehk 160 738 eurot, sellest maksu- ja tolliametile 10 516 eurot, võlgu ollakse ka kohalikele kaluritele nendelt töötlemiseks varutud kala eest.

Kihnu Külmhoone kui võlgniku pankrotiavalduse võttis Pärnu maakohus menetlusse 21. veebruaril, ajutise pankrotihalduri esitatud aruandest kohtule selgus esimesel istungil, et võlgniku vara bilansiline väärtus on 4,6 miljonit krooni ja võlanõue oleks seega ületatud, kuid ettevõtte majandustegevus on 2010. aasta lõpust peatatud ja laene ei suudeta teenindada.

Samal ajal on külmhoone Pärnust 45 kilomeetri meretee kaugusel saarel vajalik rajatis ja tuleks saada töösse, sest räimehooaeg on paari nädala pärast käes ja saagi töötlemiseks-külmutamiseks vajavad kihnlased seda Lemsi külas sadamas paiknevat rajatist.

Olukorrast majanduslikus mõttes jagusaamiseks peaks haldur sõlmima rendilepingu, et külmhoones oleks võimalik tootmist jätkata aprilli lõpust, räimepüügihooaja algusest. Üles jääb rentniku risk ja võla tasumine Eesti Energiale, et saada tootmishoonesse tagasi sealt välja lülitatud vool.

Kihnu meeste omanduses, kuid äriäpardunud külmhoone võlgade tasumiseks on otsitud võimalusi 2009. aastast, aga pole leitud. Seepärast ei näe pankrotihaldur maksejõuetusest ülesaamiseks muud väljapääsu kui pankrot, kuigi arutusel on olnud ka saneerimine, sest suurimad võlausaldajad on külmhoone omanikud, keda kohtusaalis esindasid juhatuse liige Ivo Soomägi ja endine juhatuse liige Mihkel Saare.

Kohus teeb otsuse teatavaks 26. aprillil, võlausaldajate esimene üldkoosolek toimub 16. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles