Pärnus avastati jälle võltsitud 50eurone

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud 50-eurone
Võltsitud 50-eurone Foto: Liis Treimann

Eile avastati kontrolli käigus Pärnus Rüütli tänava pangahoones taas võltsitud 50eurone kupüür.

Lääne ringkonnaprokuratuur algatas juhtunu suhtes kriminaalmenetluse võltsitud maksevahendi või väärtpaberi käitlemist käsitleva paragrahvi alusel.

Võlts-50euroseid leiti Pärnu linnas eelmisel nädalalgi. 10. augustil avastati võltsitud 50eurone Pärnus Aida tänava pangahoones raha kontole kandes.

Eelmise nädala alguses leiti kaks vale-50eurost Pärnus Laial tänaval pangas rahavahetuse käigus.

Eesti Panga andmetel on 85 protsenti rahatähtede võltsingutest 50eurosed.

Politsei hoiatas eelmisel nädalal ühismeedias, et viimastel päevadel on Pärnu politseijaoskonnas registreeritud mitu võltsitud 50eurostega seotud juhtumit. Seetõttu soovitas politsei raha hoolikalt kontrollida.

Valeraha tunneb ära detektori abiga, samuti kasutatakse kupüüridel eri turvaelemente, mis aitavad selle ehtsust kontrollida. Nii võibki võltsitud rahatähe veel ära tunda katsudes (paberi tekstuur, reljeeftrükk), vaadates (vesimärk, turvaniit, katkendlik number) ja kallutades (hologramm, muutuva värviga nimiväärtus).

Suviti tuleb olla inimestel eriti valvas, kuna eri ürituste tõttu sageneb sularahaga kauplemine märgatavalt.

Täpsemalt saab lugeda rahatähtede turvaelementide kohta Eesti Panga veebilehelt. Ülevaate Eestis levinud võltsitud eurodest leiab Eesti kohtuekspertiisi instituudi koostatud ülevaatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles