Pärnus arutletakse vabatahtlike kaasamise viiside üle

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla Vanakooli keskus.
Raeküla Vanakooli keskus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Homme algab Pärnus Raeküla Vanakooli keskuses kahepäevane vabatahtlike kaasajate suveakadeemia, mille peateema on vabatahtlike kaasamine sotsiaal- ja avalike teenuste pakkumisel.

Akadeemias arutavad vabaühendused, avaliku sektori asutused ja kohaliku omavalitsuse ning ministeeriumi ametnikud vabatahtlike kaasamismooduste üle.

Korraldajate teatel on sotsiaalvaldkond tundlik ja õrn teema ning sageli näib, et see on vaid sotsiaaltöötajate pärusmaa. Osa valdkonna asutusi ja ametnikke leiab siiski, et abi saab osutada pea iga inimene, kel jätkub tahtmist ja empaatiat. Kvaliteetse ja asjakohase teenuse pakkumine näiteks erivajadusega lastele, puuetega inimestele või eakatele eeldab aga süsteemset koordineerimist, inimeste tausta kontrolli ja vajalikku ettevalmistust.

"Eestis on väga häid näiteid, kus juba kaasatakse vabatahtlikke sotsiaalvaldkonnas ja toimub tihe koostöö vabaühenduste ja omavalitsuse vahel. Leiame, et vabatahtlike kaasamine on sotsiaalvaldkonnas igati mõistlik ja toetab teenuste kvaliteeti ja kättesaadavust," sõnas liikumise Kodukant vabatahtliku valdkonna juht Eha Paas.

"Pikas perspektiivis aitab hästi läbi mõeldud vabatahtlike kaasamine paremini kasutada valdkonna ressursse. Samal ajal on sedalaadi teenuste toimimiseks tarvis tugistruktuure, mis teeks vabatahtlike taustakontrolli, koolitaks ja toetaks," rääkis Paas. "Sellise rolli võiksid enda kanda võtta näiteks piirkondlikud vabatahtlikud keskused, kus on olemas kompetents."

Paasi sõnutsi on vabatahtlikud valmis aitama ega oota tasu. "Teisalt tuleb meil mõista, et vabatahtlike kaasamise korraldamine ei saa toimida õhinapõhiselt, vaid vajab asjakohast rahastust," tõdes ta.

Akadeemias tutvutakse heade näidetega, kus vabatahtlikud ja vabaühendused pakuvad sotsiaalvaldkonnas tõhusat täiendust. Noorteklubi Active ja MTÜ Eriline Maailm (MTÜ Maana) tutvustavad, kuidas töötavad vabatahtlikud erivajadustega lastega, MTÜ Maana (Võrumaa) räägib kogukonna initsiatiivil teenuste pakkumisest oma kogukonna liikmetele, Helpific tutvustab innovatiivset sotsiaalhoolekandesüsteemi ja MTÜ Teeme tutvustab seltsilise teenuse mudelit eakatele.

Teisel päeval tutvutakse Pärnu ühendustega, mis sotsiaalvaldkonnas vabatahtlike kaasavad. Külastakse Shalomi lastemaja ja perekeskust, Pärnu Maarjakodu, MTÜ Aktiviseerimiskeskust Tulevik ja Tammmiste hooldekodu, mis samuti on kaasanud teenuste pakkumisel vabatahtlikke. Oma kogemusi tulevad tutvustama Kansalaisareena Soomest ja noorte loovorganisatsioon Trepes Lätist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles