Kihnu pillilapsed sõitsid kontserdireisile Inglismaale

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu pillilapsed. Foto on illustreeriv
Kihnu pillilapsed. Foto on illustreeriv Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kihnu pillilapsed sõitsid täna nädalasele kontserdireisile Inglismaale. 

Üles astutakse Londonis Euroopa majas tähistataval Kihnu päeval, Londoni Eesti koolis ja Hyde Parki koolis. Samuti esinetakse Jersey saare pärandiorganisatsioonile The Société Jérsiaise ja saare algkoolide õpilastele. Pillilaste kontserdid moodustavad osa Eesti Euroopa Liidu nõukogu eesistumise kultuuriprogrammist Ühendkuningriigis.

Sihtasutuse Kihnu Kultuuriruum projektijuhi ja viiuliõpetaja Maria Michelsoni sõnutsi on reisiseltskond  elevil, asju hakati pakkima varakult ja lapsed harjutasid õhinaga ingliskeelseid väljendeid. 

„Pärast kiiret suveaega on Inglismaa reis kihnlastele tore vaheldus ja suurepärane võimalus oma väikese saare kultuuri mujal maailmas tutvustada. Saarerahvana huvitab meid eriti elu Jersey saarel, kuid samavõrd põnevil oleme suurlinna Londoni külastamisest,“ ütles Michelson.

Teisipäeval astuvad pillilapsed üles Londoni Euroopa majas, kus tähistatakse Kihnu päeva. SA Kihnu Kultuuriruumi juht Mare Mätas tutvustab kodusaart ja selle kultuuripärandit, maitsta saab Kihnu suupisteid ja õppida tantsusamme. 

Samuti näidatakse uusimat dokumentaalfilmi Kihnust “Meite Kodo” (Meelika Lehola ja Daniel Picón, 2016). Ühtlasi pannakse sündmusega punkt Euroopa maja galeriis 12 Star Gallery juuli keskpaigast väljas olnud Prantsuse fotograafi Jérémie Jungi näitusele “Kihnu - the Isle of Women”. Kihnu lapsed esinevad Londoni Eesti kooli ja Hyde Parki kooli õpilastele.

Neljapäeva õhtul mängivad pillilapsed Jersey saare pärandiorganisatsioonile The Société Jérsiaise. Astutakse üles kolmes algkooliski ja kohtutakse saarel elavate eestlastega.

Eesti kultuurinõuniku Londonis Kersti Kirsi sõnade kohaselt avati möödunud aasta sügisel Jerseyl Eesti aukonsulaat ja  saatkonnal on soov saarega tihedat sidet hoida. 

„Jerseyle pakkus väga huvi Kihnu näitel UNESCO vaimse kultuuripärandi ja kihnu keele ning kultuuri elushoidmine. Meil on väga hea meel, et saame laste ja noorte kultuuriaastal pakkuda tublidele Kihnu pillilastele võimaluse tutvuda ühega põnevatest kanalisaartest ja näha Londonit,“ rääkis Kirs.

Jersey valitsuse kultuuriministril Murray Norton avaldas samuti rõõmu kihnlaste visiidi üle Jerseyle. „Kihnu on eriline saar ja selle unikaalse kultuuri säilimise edulugu märkimisväärne,“ kinnitas ta.

Kihnu pillilaste kontserdireis toimub Londoni Eesti suursaatkonna kutsel. Toetavad kultuuriministeerium, Jersey valitsus ja Eesti aukonsul Jerseys Auberon Ashbrooke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles