Pere kolimise järel ula peale jäänud koertele-kassidele terendab tume saatus

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste vallas Soometsa külas metsatalus väidetavalt hüljatud lemmikloomad.
Häädemeeste vallas Soometsa külas metsatalus väidetavalt hüljatud lemmikloomad. Foto: Heiki Valner / Facebook

Loomakaitseaktivist Heiki Valner avaldas sotsiaalvõrgustikus Facebook pildid ja videoklipid Häädemeeste vallas Soometsa külas metsatalus väidetavalt hüljatud lemmikloomadest, kes pere kolimise järel eelmisse elupaika elama jäeti.

"Nii need kaks koera ja kaks kassi nüüd oma saatust seal metsatalus ootavad, sest ühtäkki pole neid kellelegi vaja. Suur kollane koer on lahtiselt ja tuli meile juba kilomeeter maad varem metsa vahel vastu. Ka kassidel on vaba voli liikuda ja sigida just nii palju, kui hing ihaldab. Kasvuhoone taha aheldatud vana koer oli kõige õnnetumas seisus, ta ei pääse isegi külavahele toitu otsima," kirjeldas Valner talle avanenud vaatepilti. "Koerad olid väga suurt kasvu ja üsna sõbralikud. Vanast penist oli lausa kahju: ei olnud tal kuuti ega magamisaset ja nii ta mulle seal porilaukas õnnetult vastu vaatas."

Loomade omaniku Rein Tarandi sõnutsi pole ta loomi hüljanud ja pere sundkolimise järel on nende eest lubanud hoolitseda naabrimees.

Tarandi selgitust mööda pidi pere Soometsa külast ära kolima nende koduks olnud maja ümber käiva kohtuvaidluse tõttu ja nüüd elatakse Harjumaal korteris.

"Jutt loomade hülgamisest on vale," kinnitas Tarand. "Viisin neile veel pühapäeva õhtul süüa. Esmaspäeval käis kohal Valner, kes näitab lugu oma mätta otsast."

Tarandi väitel on tal naabrimehega kokkulepe, et koerad-kassid saavad ajutiselt tema juures elada. Kui pikalt loomad ajutises kodus peavad olema, ei osanud Tarand öelda. "Elame praegu korteris, kus loomi pidada ei saa. Ma ei tea, kui kaua selline ajutine lahendus kesta saab. Ehk õnnestub kassidele ja koertele uus kodu leida. Kümneaastase koeraga võib see raske olla, aga kolmeaastane ehk leiab uue kodu," rääkis ta.

Kui loomi ära anda ei õnnestu, pole Tarandi jutu järgi muud võimalust kui nad hukata. "Seda ei tahaks kuidagi, aga siis ei jää tõesti muud üle," lisas ta.

Pärnu loomade varjupaiga juhataja Anneli Matsi sõnutsi ei ole Soometsa külas õige peremeheta jäänud koertest ja kassidest varjupaika teavitatud.

"Kui lemmiklooma omanik on teada ja ta on oma looma maha jätnud, on tegu hülgamisega. Lemmikooma hülgamine on loomakaitse seaduse kohaselt looma suhtes lubamatu tegu ja sellest tuleb teata anda politseile, kes võtab kasutusele vastavad abinõud ja algatab menetluse," ütles Matsi.

Valner lubas, et loomakaitse liit hoiab metsatalu koerte-kasside käekäigul silma peal. 

Häädemeeste vallas Soometsa külas metsatalus väidetavalt hüljatud lemmikloomad.
Häädemeeste vallas Soometsa külas metsatalus väidetavalt hüljatud lemmikloomad. Foto: Heiki Valner / Facebook
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles