Pärnus premeeritakse parima ajalooraamatu autorit

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval, 14. mail kuulutatakse Pärnus Koidula muuseumis välja parim 2010. aastal ilmunud ajalooraamat, mis valitakse 18 kandidaadi hulgast.

Kohapeal on võimalus tutvuda kõigi sellel aastal kandideerinud teostega ja samas tähistatakse Eesti järjepideva ajakirjanduse alusepanija Johann Voldemar Jannseni sünniaastapäeva. Parimat ajalooalast teost on valitud juba 15 aastat.

Aastapreemia kandidaadiks sai esitada kõiki kalendriaasta jooksul ilmunud eestikeelseid ajalooraamatuid. Nimekirja nominentidest saab vaadata rahvusarhiivi kodulehelt. Ürituse eesmärk on Eesti ajalookirjanduse populariseerimine ja autorite tunnustamine.

Pärnu muuseumi direktori Aldur Vunki sõnade järgi on ajalookirjandusel täita väga tõsine ülesanne mõtestada olevikku läbi mineviku valikute, samuti peab ta ajaloolisi romaane ja fiktsioone Eesti lugeja ühtedeks lemmikuteks.

“Kui Jannsen oma Perno Postimehes 8. novembril 1861 õpetliku loo avaldas, kuidas talumees kordusmärkide tähendust ei taibanud ja saja vaka tangusoola müümisel häbisse jäi, leidis see kümme aastat hiljem kajastamist Koidula näidendi “Säärane mulk” põhiliinina,” rääkis Aldur Vunk. “See näitab, et ajaloolisi fakte on võimalik publiku jaoks köitvasse vormi panna ning need tekitavad inimestes inspiratsiooni ja huvi.”

Aastapreemia määrab sõltumatu ekspertkomisjon, kuhu kuuluvad ka ajaloodoktorid professorid Ilmar Kasekamp ja Art Leete ning eelmise aastapreemia laureaat Inna Jürjo. Preemia väljaandmist korraldab sel aastal Pärnu muuseum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles