Tuleohutuse heaks jagatakse Pärnumaal üle 130 000 euro

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Andres Anvelt ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu külastasid kodu, mis saab tuleohtuks projekti "500 kodu tuleohutuks" raames.
Siseminister Andres Anvelt ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu külastasid kodu, mis saab tuleohtuks projekti "500 kodu tuleohutuks" raames. Foto: Päästeamet

Pärnumaal on sadakond kodu, kus muret valmistab tuleohtus, kogu Eestis leidub selliseid elamisi tuhandeid. Just sääraseid majapidamisi aitab siseministeerium kokku poolteise miljoni euroga projekti "500 kodu tuleohutuks" raames. Pärnumaal loodetakse tuleohutuks muuta kuni kolmveerandsada kodu.

Siseminister Andres Anvelt ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu külastasid täna Jõhvi valla elaniku Tiina kodu, mis on üks niisugustest eluasemetest. Tiina kasvatab üksi kolme last ja terviseprobleemide tõttu ei saa töötada täiskohaga. Ta on proovinud omal jõul vana maja elektrisüsteemi uuendada, kuid raha napib. Tiinagi kodu tehakse tuleohutuks selle projekti raames.

Anvelt rõhutas, et ohutus ei ole luksuskaup ja ühiskond peab aitama inimesi, kes end ise aidata ei saa. "Oleme jõudnud tulesurmade ennetamise ja vähendamisega paigalseisu, millest edasiminekuks on vaja täiesti teistsugust lähenemist. Seepärast investeerimegi koos kohalike omavalitsustega kodude tuleohutuse tõstmisse," selgitas ta.

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhtspetsialisti Grete Arumäe teatel jaguneb Pärnumaa omavalitsuste vahel projekti raames üle 130 000 euro, millele lisandub omavalitsuste panus. "Jaotamise alus on peale rahvaarvu elanike sissetulek ja eluhoonete tuleohutusrisk piirkonnas. Olenevalt omavalitsuste panusest saavad Pärnumaal lahendatud 37–74 kodu tuleohutusprobleemid," rääkis Arumäe.

Pärnumaa tuleohtlikes kodudes teevad Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Kristi Kaisi jutu järgi peamiselt muret katkised elektrijuhtmed või küttekolded. Esineb kodusid, kus probleemiks mõlemad.

Projekt "500 kodu tuleohutuks" hõlmab kõiki 79 omavalitsust. Omavalitsusele on tagatud miinimumsumma 3500 eurot vähemalt ühe kodu kordategemiseks. Päästeamet ootab omavalitsustelt riigiga samaväärset panust. Projekti juht Anni Alev on nüüdseks kindel, et algatusega liituvad kõik omavalitsused.

"Käib kodude nimekirja koostamine ja konkreetsete töödeni jõutakse märtsis–aprillis, kui omavalitsused on leidnud tööde tegijad ja sõlminud lepingud," märkis Alev.

Tuleõnnetused Pärnumaal

Möödunud aastal hukkus Lääne päästekeskuse piirkonnas tules kokku kaheksa inimest, neist kaks Pärnumaal. Neist üks jättis elu tulekahjus Häädemeeste vallas elamiskõlbmatul pinnal, teine Pärnu linnas kasutuseta hoones.

Kokku puhkes Pärnu maakonnas mullu ligemale 300 tulekahju, neist 39 elamus. Põlengute peapõhjused on hooletus lahtise tulega ümberkäimisel, kütteseadme kasutamisel ja suitsetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles