Naine riputas tutvumisportaalidesse ohvrite detailseid isikuandmeid (1)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalmeedia, pilt on illustratiivne.
Sotsiaalmeedia, pilt on illustratiivne. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images

51aastane Brita on nüüd kriminaalkurjategija, sest üritas varikontode abil tuttavaid häbistada, riputades seejuures internetti nende detailseid isikuandmeid.

Süüdistuse järgi avaldas Brita suhtlusportaalis (Pärnu maakohus ei soostunud portaali nime avaldama) kannatanu kohta detailselt infot tema nõusolekuta. Naine registreeris portaali varikonto, kus kajastusid kannatanu ja tema lähedaste isikuandmed. Nõnda oli internetis kõigile näha näiteks ohvri nimi, vanus või kodune aadress. 

Seejuures ei avaldanud Brita detailset infot üksnes kannatanu kohta, vaid riputas üles näiteks ohvri sõbra ja abikaasagi telefoninumbri.

Sellega asi ei piirdunud: Brita lõi tutvumisportaali veel kannatanu alaealise tütre varikonto tütre nime, elukoha ja tüdruku isa telefoninumbriga.

Varikonto avastanud ohver pöördus abi saamiseks politsei poole. 

Uurimine viis selleni, et Pärnu maakohus mõistiski 15. jaanuaril Brita süüdi isikuandmete ebaseaduslikus avaldamises. Selle eest määrati talle karistuseks viis kuud tingimisi vangistust aastase katseajaga.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Liivi Reinhold selgitas, et teise isiku identiteedi ebaseaduslik kasutamine pole just väga levinud kuritegu, kuid neid juhtumeid siiski leidub: tavaliselt küll kelmustega seoses.

"Sel korral aga ei saanud ega taotlenudki süüdimõistetu varalist kasu, vaid soovis just kannatanuid häirida ja neist valet pilti luua," tõdes Reinhold.

Kohtuotsus jõustus 31. jaanuaril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles