Päästeamet tuletab koolivaheaja eel meelde, et vanemad räägiksid lastega jääleminekust ja kütmisest

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parim uisupaik on maapinnale rajatud liuväli.
Parim uisupaik on maapinnale rajatud liuväli. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Et kohe algavad kodumaa sünnipäevapidustused ja järgmise nädala koolivaheaeg ei tooks kaasa traagilisi õnnetusi, paneb päästeamet lapsevanematele südamele, et nad tuletaksid lastele meelde peamised ohutusreeglid.

"Veekogusid kattev jääkiht on juba enamjaolt päris paks. Siiski tasub alati meeles pidada, et ei ole olemas veekogu, mille jääle mineku kohta võiksime öelda, et see on ohutu," manitses Lääne päästekeskuse pressiesindaja Kristi Kais. Lisades, et lastele tuleb kindlasti meelde tuletada: parim uisupaik on maapinnale rajatud liuväli. Oluline on teada, et jää on alati nõrgem suudmekohtades, kõrkjate lähedal ja vooluga veekogudes.

Kuna väljas valitseb käre pakane ja igapäevane mure on kütmine, tuletab pressiesindaja meelde, et otstarbekam on kütta vajadusel kaks korda päevas, mitte korra ja tugevalt. "Lastele, kes koolivaheajal peavad kodu ise kütma, tuleb meelde tuletada, et küttekollet ei tohi jätta järelevalveta ja siibrit ei või liiga vara sulgeda," hoiatas Kais.

"Tugevate miinuskraadide tõttu võivad veetorud külmuda, kuid kindlasti ei tohiks neid sulatada leeklambiga," väitis Kais ja et igal aastal jääb mõni kodust ilma just seetõttu, et külmunud torusid sulatati leeklambiga. Ohutum on kasutada puhurit või kutsuda kohale hoopis spetsialist.

"Ühtlasi tuleb selgitada ka lastele, et tulekahju korral või tulekahju tunnuste tekkimisel tuleb esmalt helistada häirekeskusesse 112 ja alles siis vanematele. Põlengu avastamise ja sellest teatamise kiirus on võtmetähtsusega vara ja elu päästmisel," pani Kais lastevanematele südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles