President põikas naiste varjupaika näitusele

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvatöötajate vormid on näituse eksponaadid (paremalt teine on Kersti Kaljulaid).
Turvatöötajate vormid on näituse eksponaadid (paremalt teine on Kersti Kaljulaid). Foto: Presidendi kantselei

Vahetult enne Eesti riigi aastapäeva pidulikke sündmusi Pärnus, 23. veebruaril külastas president Kersti Kaljulaid naiste varjupaika, et vaadata lähisuhtevägivalla teemalist näitust “Varjupaiga festival”, mille autor­ on tegevuskunstnik Flo Kasearu, kes tegi riigipeale isiklikult giidituuri.

Pärnu naiste varjupaiga juhataja Margo Orupõld saatis kutse presidendile siis, kui justiits­minister Urmas Reinsalu avaldas arvamusloos kahetsust, et kunagi teatrijuht Tiit Ojasoo juhtumi valguses naistevastase vägivalla hukka mõistis. Muuseas, kutse sai Reinsalugi, aga tema pole tänini vastanud.

Orupõld põhjendas kutse esitamist, et lähisuhtevägivalla teema on keeruline, kõik võtavad sõna, saamata päriselt aru, kuidas vägivald toimib. Varjupaiga juhataja tundis, et peab samuti Reinsalu väljaütlemisest tekkinud poleemikale reageerima, aga ei tahtnud kedagi rünnata ega poolt valida. “Meie teeme asju leebemal moel, räägime kunstisõna kaudu,” märkis ta.

Flo Kasearu, kes riigipeale näituse eksponaatidesse pandud mõtte lahti seletas, arvas, et tore, et president leidis nii tähtsal ja kiirel päeval aega naiste varjupaika sisse astuda ja näitust vaadata. Orupõld lisas, et president luges põhjalikult uksele kleebitud avaldust, millega aasta ema tiitlile esitati vägivaldsest suhtest pääsenud viie lapse ema Haini Ilonen, kes sellal polnud enam abielus ega osutunud seetõttu sobivaks kandidaadiks. President leidnud, et meie hoiakud on mõnes asjas iganenud.

Presidendile meeldis varjupaiga atmosfäär ja ta märkas, et seal on hea olla. Esialgu 45minutiseks plaanitud külaskäik kestis tunni.

Näitus juhib lähisuhtevägivallale tähelepanu nüüdiskunsti kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles