Vaskrääma küla jäädvustati riigi juubeliks omanäolisele vaibale

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaskrääma küla rahvas Seljametsa muuseumis oma vaiba ees.
Vaskrääma küla rahvas Seljametsa muuseumis oma vaiba ees. Foto: Erakogu

Seljametsa muuseumis näeb küla kaardi kujulist vaipa, mis valmis kolme aasta jooksul külanaiste käe all ja tehti kingitusena Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks.

Vaipa valmistades ühendati minevik ja tänapäev: sajandist vanema, hajaasustusega küla kõigi talude fotod kanti fotosiirdepaberi abil kangale ja kinnitati kaardile samadesse kohtadesse, kus nad päriselt asuvad. Samuti tikiti küla sümbolid, vaatamisväärsused ja muud kaunistused.

"Lasime fantaasial lennata ja võtsime vaibategu väikese huumoriga," selgitas külavaiba üks autoreid Annika Põltsam. Nii sai veisekasvatustalu juurde tikitud veis hambusse õitsva lillekimbu, teises talus peetavad kanad olid läinud naabermaja juurde jalutuskäigule ja kuna paar tikkijat hakkas sügisel tantsima kohalikus rahvatantsurühmas, leiab tekilt paar jalakeerutajatki.

Kaardivaibalt puudub vaid üks talu, mille pererahvas pildistamist ei soovinud. Samuti jäid esialgu välja pooleli uusehitised: kui majad valmivad, lisatakse needki.

Idee autorid ja elluviijad on külaelanikud Merle Veesalu, Irina Vallau, Marina Rannamägi, Kadri Mägi ja Põltsam.

"Hajaasustusega küla, kus talumajade ees lillepeenrad ja naabri korstnasuits paistab üle põllu, on sajandivanuses Eestis ikka olnud kodu sümbol," selgitas Põltsam. "Külavaibal saab minevik kokku tänapäevaga: meie vanad majad kantakse kangale tänapäevaste vahendite abil ja talud jäädvustatakse tulevastele põlvedele just sellistena, nagu nad sellel Eesti Vabariigi 100. aastapäeva eel olid."

Vaskrääma külavaip on kantud "EV 100" ühiskingituste nimekirja ja vaiba kinkimist Eestile jääb tähistama sellenimeline mälestustahvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles