Linnad ja vallad asusid ühe mütsi alla

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu. Droonifoto. Foto on illustreeriv.
Pärnu. Droonifoto. Foto on illustreeriv. Foto: ARDI TRUIJA / PÄRNU POSTIMEES/

Tallinnas Eesti linnade liidu üldkoosolekul moodustati Eesti­ linnade ja valdade liit (ELVL). Uue liiduga ühines 72 omavalitsust 79st. Neis oma­valitsustes elab 98 protsenti Eesti elanikest.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius­ peab ühinemist õigeks. “Mulle on oluline, et omavalitsused võitlevad riigilt saadava eelarveprotsendi suurendamise eest. Kava kohaselt peaks 2019 see olema 11,9 protsenti, 2020. aastal 11,93, millega jõuaksime masueelsele tasemele ning 2021 oleks 12,13 ja aasta pärast 12,15 protsenti. See on õige liikumine, sest riik lisab kohalikele omavalitsustele ülesandeid ja sellega peab kaasas käima rahastamine,” ütles­ ta. Teiseks tõstis meer esile planeeringute teema. Riik peaks muinsuskaitsest ja muudest ametkondadest planeeringutesse vähem sekkuma.

“Kohalikul omavalitsusel peab olema autonoomne õigus­ planeerida. Erandid oleks Rail Balticu laadsed suurprojektid,” avaldas Kosenkranius. Pärnu liikmemaks uues liidus jääb veidi alla­ 3000 euro kuus.

ELVLi juhtorganitesse valimisliitudest pärit kohalikel juhtidel asja ei olnud. “Oli tunda, et erakonnad olid seljad kokku pannud,” tõdes Kosenkranius. Juhatuse esimees on Tallinna linnapea Taavi Aas, aseesimehed Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami ja Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann. Juhatuse liikmeks valiti ka Pärnu abilinnapea Siim Suursild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles