Pärnumaalt pürib laulu- ja tantsupeole pea 200 kollektiivi

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmise aasta suve laulu- ja tantsupeole "Minu arm" registreerus Pärnumaalt 196 kollektiivi. Foto on illustreeriv.
Järgmise aasta suve laulu- ja tantsupeole "Minu arm" registreerus Pärnumaalt 196 kollektiivi. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Järgmise aasta suve laulu- ja tantsupeole "Minu arm" registreerus Pärnumaalt 196 kollektiivi.

Pärnust on end laulupeole kirja pannud 56 kollektiivi, tantsupeole 56 ja rahvamuusikapeole neli. Maakonnast on laulupeole registreerinud 27 kollektiivi, tantsupeole 47 ja rahvamuusikapeole kuus.

Kogu Eestis on laulu- ja tantsupeole ennast kirja pannud 2515 kollektiivi: 1182 koori ja orkestrit, 1221 rahvatantsu- ja võimlemisrühma ning 112 rahvamuusikakollektiivi.

27. laulupeoks hakkab valmistuma 368 segakoori. Samuti on osalemissoovist teada andnud üle 200 mudilas- ja lastekoori ning 129 naiskoori. Teekonda laulupeole on alustanud veel 63 puhkpilli- ja 30 sümfooniaorkestrit. 

20. tantsupeol tuleb staadionimurule üks uus rühmaliik ehk pererühmad, millest igaühes tantsib kaheksa täiskasvanut ja 16 last. Kokku pürib tantsupeole 132 pererühma. Täiskasvanute segarühmad said valida nelja kava vahel ja peoks valmistub kokku ligikaudu 312 täiskasvanute segarühma, noorte segarühmi aga 112.

Laulu- ja tantsupeo kõrval on oma koha leidnud rahvamuusikapidugi, kuhu sel korral registreerus 112 kollektiivi.

Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutuse juhataja Aet Maatee sõnade kohaselt algab laulu- ja tantsukollektiividel nüüd pikk õppeprotsess. "Ees ootab poolteist aastat põnevat õppimist ja harjutamist, andmaks juhtmõttele "Minu arm" oma isikliku tähenduse," ütles Maatee.

Esmalt kogunevad repertuaariseminaridele kollektiivijuhid, et laulu- ja tantsupeo kunstiliste toimkondade juhendamisel repertuaariga tutvuda. Seejärel jõuavad juhendajateni õppematerjalid: laulikud, tantsukirjeldused, klaviirid.

Järgmise aasta alguses saavad alguse suured maakondlikud eelproovid, kus kunstilised toimkonnad teevad kaks tiiru Eestile peale ja õpetavad siis kollektiividele laulu- ja tantsupeo repertuaari.

"Toimuvad veel ettelaulmised ja -tantsimised ning tulemused selguvad järgmise aasta kevadel," märkis laulu- ja tantsupeo teabejuht Sten Weidebaum.

27. laulu- ja 20. tantsupidu "Minu arm" toimub Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil järgmise aasta 4.–7. juulil. Laulupeo peadirigent on Peeter Perens, tantsupeo pealavastaja on Vaike Rajaste ning rahvamuusikapeo loominguline juht on Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles