Keskkonnakaitsjad nõuavad Soomaal raietööde peatamist

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnakaitsjad nõuavad Soomaal raietööde peatamist.
Keskkonnakaitsjad nõuavad Soomaal raietööde peatamist. Foto: Kristjan Lust

Kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks (EMA) esitas keskkonnainspektsioonile (KKI) ja keskkonnaagentuurile (KAUR) avalduse, paludes Soomaal raie viivitamata peatada ja tellida uus, auditeeritud inventeerimine, mis hoiaks ära edasise keskkonnakahju.

EMA andmetel tellis Soomaal kasutusvaldust omav osaühing looduskaitsealal paikneva metsa kohta uued inventeerimisandmed, et hiilida mööda Soomaa rahvuspargi kaitsekorralduskavast.

Kodanikuühenduse eestvedajad kontrollisid läinud nädalal avalikuks saanud ja laialdast pahameelt tekitanud 40hektarilist raiet otse Soomaa rahvuspargi südames, sealse külastuskeskuse vahetus läheduses. Pärast ala droonidega uurimist ja avaliku andmestiku võrdlemist leidsid nad, et sealse maa kasutusvaldusega OÜ Strobus on tõenäoliselt ellu viinud suurejoonelise metsapettuse.

Kodanikuühenduse andmetel tellis nimetatud osaühing möödunud aastal looduskaitsealal asuva metsa kohta uued inventeerimisandmed, mis näitab puistuid kohati 15–20 aastat nooremana kui eelmine, viis aastat varem tehtud inventeerimine. Eeldatavasti on uus inventeerimine tellitud just selleks, et hiilida mööda Soomaa rahvuspargi kaitsekorralduskavast, mille alusel on seal üle 80aastaste pehmelehtpuude raie keelatud.

Samuti on üks eraldisi, mille peal paistab aerofotolt mets, EMA teatel märgitud lagedaks, üksikpuudega alaks, võimaldades seal sanitaarraie nime all lageraiet teha. Leidub ka juhtumeid, kus veerraiega külgnevad alad ei ole pärast eelmist, neli aastat tagasi tehtud raiet veel nõuetekohaselt uuenenud.

Kui kodanikuühenduse kahtlusel on alust, ei vasta Soomaal raiutud puit FSC kontrollitud puidu standardile, mis ei luba ebaseaduslikult ega kõrge kaitseväärtusega aladelt raiutud puitu kasutada. Ehkki Strobusil pole FSC sertifikaati, võib ta müüa oma puitu FSC tarneahela sertifikaadi omanikele, põhjustades seega majandus- ja mainekahju neilegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles