Pärnumaal on metssigade arv mullusega langenud enam kui kuus korda

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga.
Metssiga. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Keskkonnaameti teatel on metssigade arvukus loendusandmete põhjal 2016. aastaga võrreldes mullu langenud enam kui kuus korda.

"Jahimeeste esitatud loendusandmete põhjal on Pärnumaal metssigade arvukus mullu kahanenud võrreldes 2016. aastaga enam kui kuus korda. Ilmselt jätkub arvukuse langus veelgi, kuid põhi näib juba üsna lähedal olevat," rääkis Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko.

Pärnumaal oli möödunud jahihooaja kohustus oli küttida 630 metssiga, millest kütiti 430, kuid koos surnuna leitud sigadega oli küttimismahu täitmine kokku 470. 

Pärnumaa üheks küttimismahu täitmata jätmise põhjuseks võib olla sigade Aafrika katku suurem levik ja seda just Pärnumaa loodeosas. Samal põhjusel jäi etteantud kohustuslik küttimismaht täitmata ka Läänemaal, kus katk on teinud ulatusikku laastamistööd.

"Uusi meetmeid katku ohjamiseks pole plaanis kasutusele võtta, sest senised meetmed on end piisavalt õigustanud. Vältimaks uusi haiguspuhanguid ning tõrjumaks loodusest haigust välja, tuleb viia metssigade arvukus kogu Eestis 28. veebruariks 2019. asustustiheduseni maksimaalselt 1 isend 1000 ha jahimaa kohta," selgitas Rakko

"Pärast Keskkonnaagentuuri metssigade loendus-, küttimis- ja seireandmete kokkuvõtmist otsustatakse, kui palju konkreetselt tuleb maakonniti veel sigu küttida, et saavutada soovitud asustustihedus 1 isend 1000 ha jahimaa kohta," rääkis Rakko.

Jahimehed küttisid 28. veebruaril lõppenud jahihooajal Eestis kokku 7584 metssiga.

Lisaks kütitud isenditele läksid üleriigilise küttimiskohustuse ehk 7557 isendi laskmise täitmisel arvesse ka kõik jahimaalt leitud surnud või hukatud katkukahtlusega metssead, mis teeb lõplikuks küttimismahu täitmiseks 7869 isendit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles