Järjekord lemmiku steriliseerimiseks-kastreerimiseks ulatub nädalani

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu loomade varjupaiga juhataja Anneli Matsi sõnutsi satuvad praegu varjupaika pigem loomad, kes kodust ära jooksevad, sest pulmaaeg on käes ja isased on tihti kadunud.
Pärnu loomade varjupaiga juhataja Anneli Matsi sõnutsi satuvad praegu varjupaika pigem loomad, kes kodust ära jooksevad, sest pulmaaeg on käes ja isased on tihti kadunud. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Pärnu väikeloomakliinikust öeldi, et esimene aeg looma steriliseerida-kastreerida oleks pakkuda teisipäevaks, aga järjekord on ulatunud isegi nädalani.

Halveti loomakliiniku juhataja Aarne Kivimägi nentis, et just kevadel käiakse kõige enam loomi lõikamas, et soovimatuid poegi ära hoida, kuigi huvi protseduuri teha püsib aasta läbi. Halvetis ulatub ooteaeg kahest-kolmest päevast nädalani.

Kivimägi ütlust mööda võib nii kasse kui koeri steriliseerida või kastreerida viiendast–kuuendast elukuust. Kõige mõistlikum oleks tema soovitusel operatsioon teha pooleaastaselt, sest siis pole innaaeg jõudnud veel alata, aga narkoosi ja operatsiooni taluvad loomad juba küllalt hästi.

Kasside puhul jooksuaega arvesse ei võeta. "Tal võib olla jooksuaeg, aga steriliseerime ikkagi," täpsustas Kivimägi. Koertel operatsiooni vältel risk tõuseb, sel põhjusel neile jooksuajal lõikust ei tehta.

Lõikamine on Kivimägi jutu järgi üks mõistlikumaid ja paremaid viise soovimatuid poegi ära hoida. "Steriliseerimist eelistada igal juhul hormoontablettidele," avaldas ta.

Pärnu loomade varjupaiga juhataja Anneli Matsi sõnutsi satuvad praegu varjupaika pigem loomad, kes kodust ära jooksevad, sest pulmaaeg on käes ja isased on tihti kadunud. Kassipoegi hakkab varjupaika tulema paari kuu pärast, mais.

Matsi ütlust mööda pole looma steriliseerida-kastreerida vaja, kui inimene suudab lemmikut selliselt pidada, et loom püsib oma territooriumil, näiteks kass on tubane ega pääse üleüldse välja. Kuid isased lõikamata kassid kipuvad märgistama ja pidev uriini koristamine elamisest võib loomapidamise keeruliseks muuta.

Koerte puhul ei kaasne Matsi kinnitusel käitumismuutust, ent emase kassi käitumine läheb jooksuajal suhteliselt pentsikuks.

"Palun lõigake oma kassid ära, siis on kõigil rahulikum. Teil endal on rahulikum, naabril on rahulikum ja kass ei kipu hulkuma ning hoiab kodu ligi," soovitas Matsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles