Prognoos: Soomaa kevadine üleujutus jääb tänavu tagasihoidlikuks

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmaprognoos lubab arvata, et kevadine üleujutus jõuab Soomaale järgmisel nädalal. Arhiivifoto.
Ilmaprognoos lubab arvata, et kevadine üleujutus jõuab Soomaale järgmisel nädalal. Arhiivifoto. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Ilmaprognoos lubab arvata, et kevadine üleujutus jõuab Soomaale järgmisel nädalal ja jääminekut on oodata aprilli teisel nädalal.

Soomaa matkakorraldaja Aivar Ruukeli sõnutsi on täna just selline ilm, mis on tüüpiline kevadele, mil rekordilist üleujutust ei tule.

"Krõbe külm öösel võtab veed kinni. Kõrge päike päeval sulatab lund hoolega ja see aurustub taevasse," seletas Ruukel.

Matkakorraldaja Algis Martsoo ennustab, et tänavune üleujutus jääb 250 sentimeetri kanti.

"Soomaa keskmine on ligemale 350 sentimeetrit, aga selleks on vaja umbes 30 sentimeetri paksust lund, mida praegu Soomaal ei ole," lisas matkakorraldaja.

Martsoo märkis, et siiski võtab Soomaa enda alla väga suur ala ja osas piirkondadest, näiteks Halliste jõe luhtadel, piisab üleujutuseks juba 150sentimeetrisest veetasemest.

"Ilma üleujutuseta aastaid pole Soomaal kunagi olnud. Madalaim veetase oli 2014. aastal, kui see jäi alla 200 sentimeetri," ütles Martsoo.

Ruukeli sõnutsi on tänavu veetõusu oodata aprilli algusest. "Ujutuse ulatus sõltub aprilli ilmast, jääminek tuleb aprilli teisel nädalal," arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles