Maanteeameti juht: hanketingimusi rikkunud firmad musta nimekirja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajate tee.
Ehitajate tee. Foto: Ants Liigus

Riigihankeseadus võib maanteeameti peadirektori Tamur Tsäkko sõnul tee-ehitusprotsessi olulisel määral takistada, sest tingimusi rikkunud pakkuja võib järgmistel hangetel uuesti osaleda.

"Vaadates samal ajal mõnda teise riiki, eksisteerib täiesti seaduslikult riigihankeseaduse lisa, nõndanimetatud must raamat ja ettevõtted, kes on jätnud oma kohustused täitmata, kantakse musta raamatusse ning kolm aastat ei tohi nad osaleda ühelgi riigihankel," ütles maanteeameti peadirektor intervjuus BNSile. "Minu meelest see ei oleks liiga ränk karistus, küll aga paneb ettevõtte mõtlema juba siis, kui ta hakkab pakkumist koostama," arvas Tsäkko.

Tsäkko sõnul on Pärnus Ehitajate tee ehitusel toimuv ebameeldiv kogemus nii maanteeametile kui Pärnu inimestele. "See oli maanteeametile esimene kogemus, kus suurobjekti ehitaja tõstab käed üles," ütles ta. "Oleks see olnud tingitud mingitest poolobjektiivsetest põhjustest, et ettevõte läheb tõeti pankrotti ega ole võimalik edasi ehitada. Kuid antud kontekstis oli ettevõtja ise võtnud liiga suured riskid, ühtäkki nägi, et kahjum kipub suureks minema, ja siis hakkas otsima põhjusi, kuidas loobuda," lisas Tsäkko.

Praegu on Tsäkko kinnitusel käimas uus riigihange, et leida Pärnusse Ehitajate teele uus ehitaja. "Selle uue ehitaja peaksime leidma juuni lõpus, juuli algul ja arvan, et juuli lõpus või augustis saame lepingu sõlmida," avaldas Tsäkko lootust. "Fakt on see, et pool aastat lükkub tee valmimine edasi ja talveperiood tuleb peale, mistõttu rändab valmimine jaanipäeva 2012," lisas Tsäkko.

Märtsi keskel saatis maanteeamet Läti firma SIA Binders ja Eesti firma AS Koger&Partnerid esindajaile avalduse Pärnu ümbersõidu I ja II etapi ehituslepingute lõpetamise kohta.

Maanteeameti otsuse Pärnu ümbersõidu I etapi, Ehitajate tee ja Pärnu ümbersõidu II etapi, läänepoolse ühendustee ehituslepingute lõpetamiseks tingis asjaolu, et lepingupartnerist konsortsium SIA Bindersi juhtimisel oli töö Pärnu ümbersõidul katkestanud ning teatas kuu aega tagasi omapoolsest lepingu lõpetamisest, süüdistades maanteeametit lepingute rikkumises.

Maanteeamet sõlmis Pärnu ümbersõidu Ehitajate tee ehituslepingu 2009. aasta 23. septembril ja läänepoolse ühendustee ehituslepingu 2009. aasta 3. novembril konsortsiumiga, mida juhtis AS Koger&Partnerid. Möödunud aasta suvel sai konsortsiumi juhtivpartneriks SIA Binders.

Vastavalt lepingule pidi Ehitajate tee valmima tänavu sügisel ning läänepoolse ümbersõidu valmimise tähtaeg oli juba möödunud aasta 15. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles