Vinduv kevad hoiab ranna hooldajaid tagasi

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolimata vinduma jäänud kevadest loodavad Pärnu ranna hooldajad mai keskpaigaks töödega valmis saada. Arhiivifoto.
Hoolimata vinduma jäänud kevadest loodavad Pärnu ranna hooldajad mai keskpaigaks töödega valmis saada. Arhiivifoto. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu randu hooldava osaühingu Kesklinna Pargid töölised ootavad, millal ilmad sedavõrd soojaks lähevad, et saaks hakata promenaadi puhastama ja liivavalle siluma.


„Ootame pikisilmi, millal saaks töödega alustada,” avaldas Kesklinna Parkide töödejuht Kalju Villota. „Eelmisel aastal olime selleks ajaks juba kaks nädalat tööd teinud.”

Sel nädalal on ranna hooldajad vahetanud rannaliivale viidavatel punastel pinkidel kulunud ja katkisi lippe.

„Pärnu randades on 90 pinki ja lippe tuleb vahetada umbes 50-l. Pärast remonti tuleb kõik pingid veel üle värvida,” seletas Villota.

Võõpamist vajavad vetelpäästetornid ja metallist prügikastidki. Villota sõnade järgi ei saa maalritööd ette võtta enne, kui ööpäev läbi püsivad plusskraadid. „Kui öösel on miinuskraadid, koorub värv maha ja kogu vaev läheb tühja. Sellega on meil varasematest aastatest kogemus olemas,” tõdes ta.

Selle nädala jooksul loodavad ranna hooldajad alustada promenaadi liivast puhastamist. „Promenaadile saab vahest väikese traktoriga peale minna, aga mujal on rannaliiv veel läbi külmunud, jäätunud liiva pole mõtet lükkama hakata,” ütles Villota.

Ranna hooldaja tahaks promenaadi väliskülge puhastama asuda õige pea. Tuuled on sügise ja talve jooksul kasvatanud liivakihi seal umbes 80 sentimeetrit kõrgemaks. „Buldooser saab hakata rannaliiva otseks lükkama loodetavasti järgmisel nädalal,” arvas Villota.

Et jää läks rannast ära alles nädalavahetusel, pole merelained jõudnud suuremat sodi liivale kanda. Villota loodab, et väga palju ei kannagi. „Vedasime sügisel rannast ära kümme 50tonnist koormat mererohtu. Seda ehk nüüd nii palju kevadel enam randa ei tule,” seletas ta. „Liiva sees on palju kõrkjatükke, need korjame kokku sõelumisel, kui liiv on kuivanud.”

Pärast jääminekut on ranna hooldaja koristanud liivalt juba kaks hülgekorjust. Ilmselt toob meri lähinädalatel randa veel surnud loomi. Eelmistel aastatel on kevadine „saak” ulatunud mitmekümne isendini.

Villota lubas, et mai keskpaigaks, mil rand peaks lepingu järgi särama kui prillikivi, jõutakse kõigi töödega ühele poole. „Oleme igal aastal oma asjadega tähtajaks valmis saanud, saame ka tänavu,” kinnitas ta. „Töögraafik tuleb tänavu pingelisem.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles