Mootorratturite majutamine tekitas tuliseid vaidlusi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandri pubi hoov on Tallinnast Riiga sõitvatele mootorratturitele mõnus ööbimiskoht.
Aleksandri pubi hoov on Tallinnast Riiga sõitvatele mootorratturitele mõnus ööbimiskoht. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavolikogu vaidles neljapäeval tuliselt selle üle, kas linn peaks Aleksandri pubi hoovis asuvad suvemajad lammutama või võib ettevõtja need uue planeeringuga seadustada.

“Tegu on Delfine 2ga,” tõi planeeringukomisjoni esimees Enn Raadik paralleele ranna rajoonis asuvalt hotellilt kolmanda korruse mahavõtmisega. Arutelust koorus siiski suur erinevus kahe juhtumi vahel: kui Delfine naabrid olid oma aia äärde jääva hotelli kõrgemaks ehitamise vastu, siis Aleksandri pubi naabrid suvemajakeste vastu ei protesti.

Suvemajad ei vasta planeeringule

Osaühingu Mathiesen ja Pojad juhatuse liikme Ülle Vungi sõnutsi üritasid nad juba paar–kolm aastat tagasi uut detailplaneeringut algatada, kuid siis see millegipärast hääbus. “Ka linnavalitsus teab, et viisime varem paberid sisse, aga miks see asi tookord pooleli jäi, ei oska ma öelda,” lausus ta.

Igatahes kerkisid sel ajal Aleksandri pubi hoovi suvemajad, kuid kinnistu sihtotstarbeks jäi väikeelamumaa.

Detailplaneering algatati alles 2010. aasta 15. märtsil ja neljapäeval jõudis see volikogusse vastuvõtmisele. Vastuvõtt tähendab planeeringulahenduse heakskiitmist, pärast seda toimub planeeringu avalik arutelu ja selle kehtestamine.

Raadik tõdes, et pubi tegevus on iseenesest sümpaatne, kuid linnal on ohtlik välja anda signaali “ehitage, mida tahate, küll see hiljem seadustatakse”. Enamik volikogu liikmeid leidis, et näidishukkamist ei tasuks siiski seekord korraldada ja seaduski annab võimaluse uue planeeringu kaudu ehitised seadustada.

Abilinnapea Romek Kosenkranius rääkis, et mootorrataste suvemajakeste juures parkimine on Euroopas levinud ja Pärnule annab selline majutuskoht väga palju juurde. Linnavolinik Ago Anderson selgitas, et tegemist on motoklubiga, millel Skandinaavias palju sõprusklubisid. Klubi liikmed saavad Põhjamaades tasuta ööbida, teised klubid omakorda siin.

Avalik arutelu alles tuleb

Volikogu liikmed arutasid, kas ligi 25st suvemajade lähedale jäävast mootorrataste parkimiskohast külalistemaja 17 kahekohalise toa, 15 hoovil asuva kahekohalise suvemaja, nelja kolmekohalise suvemaja ja kolme neljakohalise suvemaja kohta piisab.

Kosenkranius rääkis, et kuut autokohta saab vajadusel mootorrataste parkimiseks kasutada, pubi koduleht pakub ühe parkimisvõimalusena garaaži.

“Eks see ole avaliku aruelu küsimus, kas sellest piisab,” juhtis Kosenkranius tähelepanu sellele, et kõigil linnakodanikel on veel võimalus sõna sekka öelda.

Linnavolinik Arne Kalbus avaldas arvamust, et sellise detailplaneeringu järgi pole Aleksandri pubi hoovi võimalik ehitada hooneid, mis vastaksid majutusasutustele kehtestatud nõuetele. Ta tõi näiteks, et iga kümne voodikoha kohta peab olema viis tualetti, pesuruumis külm ja soe vesi, joogitops külalise kohta.

Vunk kinnitas, et kõik ööbimiskohad vastavad normidele ja neil on luba majutusteenust osutada.

Väino Hallikmägi ja teised volikogu liikmed rääkisid, et Pärnut külastab palju turiste, kellele on liiga kallis Strandis, Rannahotellis ja Tervises ööbida. “Ma ei usu, et see seltskond, kes sinna läheb, otsib nii suuri mugavusi,” ütles Hallikmägi.

“Kui pole Aleksandri pubi, ei juhtu Pärnu turismindusega midagi,” üritas Hotel Jurmala Spa tegevdirektor Kalbus hotelle kaitsta.

Enne hääletamist sõna võtnud linnapea Toomas Kivimägi leidis, et kõigil peab siin elus koht olema, ja kutsus volikogu liikmeid üles planeeringu vastuvõtmist toetama. 17 poolt- ja seitsme vastuhäälega võeti planeering vastu ning otsustati saata avalikustamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles