Pärnumaal katsetati Šveitsi imemasinat

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Universaalne ekskavaator Menzi Muck.
Universaalne ekskavaator Menzi Muck. Foto: ARDI TRUIJA/PRNPM/EMF

Pärnumaa võsas ragistas Šveitsi imemasin, mis võib liikuda nii maa peal kui vee all, tõusta mäkke, ronida läbi kraavide või sõita raudteel ning tema tööpõld ulatub võsalõikamisest merre gaasitorude paigaldamiseni, annavad teada ERRi uudised.

Kui Andres Ebrok Šveitsis puhkusel viibides üsna juhuslikult märkas imevigureid tegevat masinat, tuli talle pähe mõte, et see multifunktsionaalne liikuv tööriist võiks Eestimaalgi rakendust leida, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Tartu maamessil võis masina trikisõud näha, nüüd katsetatakse seda aga reaalsetes tingimustes ja masin on Pärnu lähedal jämedast võsast puhastanud juba üsna pika jupi kraave.

"Ta suudab väga kitsaste kohtade pealt läbi pugeda ja pärast end tööasendisse ajada, nii tööd teha kui liikuda ühel ajal," kirjeldas Menzi Muck Eesti asutaja Andres Ebrok.

Ernst Menzi nimekaimust vanaisa oli see, kelle leidurivaim pani üle 40 aasta tagasi aluse perefirmale, mille edu tagas nende toodetud masinate võimekus töötada suurtel kallakutel.

"Minu vanaisa oli mees, kellele meeldis alati midagi uut leiutada. Kui ta alustas selle masina loomisega, oli see ainult kaherattaline ega liikunud ise. 45 aastat tagasi oli see lihtne masin. Kaks tonni, mootor ja mees masinal," lausus Menzi Mucki looja pojapoeg Ernst Menzi.

Peale Eesti jaoks tavaliste kaeve- ja metsatööde on need masinad kasutusel näiteks võrkude paigaldamisel püstjatele mäenõlvadele, et varinguid ohjeldada. Aga ka merepõhjas gaasitorustiku ehitusel. Menzi Mucke leiab toimetamas üle maailma, meile lähematest maadest on neid enim Norras.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles