Pärnumaa Kodukandi esindus sõidab tagasi koju

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Eesti külaliikumise Kodukant üheksandale maapäevale lõikuskuu alguses sõidab 20-liikmeline Pärnumaa esindus, tänavu on peateema “Tagasi koju”.

Maapäeval arutatakse maalt läinute kaasamist kodukoha arengusse, väikeettevõtluse hoogustamist, ajaloo- ja kultuuripärandi hoidmist.

Kodukandi Pärnumaa esindus (juht Eve Sikka) sõidab Läänemaale Roostale Tõhela külaseltsi retrobussiga, ühtse vormi asemel ühendab ja tutvustab meie delegatsiooni maakonna kihelkondade rahvariidevööde kasutamine.

Maapäevale on end kirja pannud 347 osalejat, sealhulgas 47 väliskülalist. Saabumispäeval võtavad maakondade esindusi vastu Läänemaa vallad, Pärnumaa külalistele ütleb esimesena tere Noarootsi vald.

Pärnumaa esindajatele tutvustavad võõrustajad Noarootsi gümnaasiumi, pastoraati ja kirikut, eraettevõtja Kristjan Kuldmaa “Teeristi” puhkemaja, Österby sadamat, Pürksi avatud noortekeskust ja Saare mõisat.

Eesti külade 9. maapäeva ametliku avamise järel selgub tänavune aasta küla, sellele aunimetusele pürib ka Are valla Suigu-Murru külade piirkond ja Roostal selgub, kas pöidlahoidjad võivad rõõmust lakke hüpata.

Oma mõtted maaelu hoogustamise kohta saab välja öelda mõttekodades, mis peetakse teemadel “Ettevõtlik küla”, “Kaasamine ja koostöö maapiirkondades”, “Vaimne kultuuripärand Eesti külades”, “Kodanikuharidus ja elukestev õpe külas” ning “Elu rannakülas”.

Pärnumaa esindajaid jätkub igasse mõttekotta, et vormida neis kõneldu maapäeva suunisteks, mille sisu jõuab seadusandjateni ja valitsussegi.

Eile kogunesid Pärnumaa esindajad Punase Risti maja saali, arutati, mida kodukandile iseloomulikku panna lauale maakondade toitude tutvustamisel, ja leiti, et käsitöölaadal vaadatakse seekord vaid teiste kaunist näputööd.

Pärnu maakonnal on maapäeva korraldamise kogemus 2005. aasta juulist, mil peateema oli säästev areng ja koostöö. Lepaninal toimunud maapäev oli esimene, millel kujunes noorte töörühm ja tagasisidena teadmine, mida nemad Kodukandilt ootavad või millist abi vajavad.

Seekordne juhtmõte “Tagasi koju” haakub noorte jäämisega või vähemalt naasmisega kodukanti, kuid toob välja kogukonna ühtehoidmise ja kohaliku omavalitsusega koostöö vajadusegi. Eesti külade esinduskogu – maapäeva – peetakse üle kahe aasta, viimane toimus Tartumaal Rannus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles