Suupillifestival algas hoogsalt

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinlanna Riina Velgre on kaheksandat korda festivalil ja mängib konkursil Arvo Pärdi Ukuaru valssi.
Tallinlanna Riina Velgre on kaheksandat korda festivalil ja mängib konkursil Arvo Pärdi Ukuaru valssi. Foto: Ants Liigus

Reedel, suupillifestivali esimesel tunnil, kui Pärnu kuursaalis algas konkurss, oli saal kuulajaid täis. Festivali korraldaja Elmar Trink ei osanud veel öelda, kui palju on osalejaid konkursil või festivalil (kõik esinejad ei võta konkursist osa), sest registreerimine polnud lõppenud.

Kuueliikmelises žüriis osalevad festivali peaesinejad Philip Achille Suurbritanniast, kes 2003. aastal konkursi võitis, ja Gerhard Müller, ülemaailmsete suupillifestivalide peakorraldaja. Festival toimub iga nelja aasta tagant Saksamaal ja Mülleril on selle korraldamisel kümneaastane kogemus.

Kui ülemaailmsel festivalil mängitakse peamiselt blues’i, siis Müller oli meeldivalt üllatunud, et Pärnus on repertuaar mitmekesine ning siin kõlab folki ja blues’i-folgi töötlusigi.

Müller on ühtlasi maailma suupillifestivalide organisatsiooni juhatuse esimees. Pärnu festival pole selle organisatsiooni täisliige, kuid on kursis tema tegevusega. Esimest korda Pärnu festivalil osalev Müller kiitis selle tehnilist korraldust, kuid ei osanud midagi võistlejate kohta öelda, sest oli vaid esimesi esinejaid kuulanud.

Müller astub Pärnus ka ise lavale, esinedes koos ansambliga Harmonicamento, mis on ülemaailmsel suupillifestivalil tulnud kahel korral maailmameistriks. Neljaliikmeline ansambel tegutseb Trossingenis, kus valmistatakse kuulsat suupilli Hohner. Ansambli liikmed Birgit Käfer, Kathrin Gass ja Brigitte Burgbacher rääkisid, et nad mängivad suure orkestri koosseisus, kuid enam konkurssidel ei osale. Pärnussegi saabusid nad vaid kontserdil esinema. Suupillimäng on sakslaste sõnade järgi Trossingenis väga populaarne ja seda õpivad lapsed koolis.

Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Andrus Haugas mängib suupilli 1990. aastast ja on Pärnu suupilliansambli Piccolo liige. Haugas on osalenud kõigil festivalidel ja ühel konkursil võitjaks tulnud. Seekord saadab ta kitarril ansamblikaaslast Felix Karki, kes võistleb.

Tallinlanna, elukutselt arst Riina Velgre, kes ennast iseõppijaks nimetas, valmistus lavale minema ja oli enda ütlust mööda veidi närvis. 16aastaselt mänguga alustanud Velgre rääkis, et on vaimustuses Pärnu festivalist ja ootab seda igal aastal. Ta on osalenud festivalil kaheksal korral ja neljal korral konkursist osa võtnud.

Kuni 16aastaste kategoorias astus konkursilavale kolm Pärnu poissi: Tauno Tamm, Peeter Hansen ja Jaan Marten Pukk. Nende õpetaja Jana Trink kiitis poiste musikaalsust. Tringi juures õpib suupillimängu aasta läbi 21 last.

Festival kestab pühapäevani ja lõpeb kontserdiga kuursaali vabaõhulaval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles