Kabli “Päikeseloojangu festivalil” vajus päev merre naeru ja lauluga

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ardi Truija

Kablis 15. juulil alanud ja täna lõppeval “Päikeseloojangu festivalil” sündis viimaste aastate Pärnumaa kirjandusõhtute publikurekord, kui Kosmonautika puhkekeskusse Jaagupis kogunes neljapäeval sadakond luule- ja holalauluhuvilist.

Rahva meelitasid kokku Kaupo Meiel, Tuuli Taul, Contra ja Aapo Ilves.

Üritus oli välja kuulutatud luule- ja muusikaõhtuna ja seda see oligi. Vähem oli ehk pesuehtsat luulet, seevastu rohkem rahvast naerutanud kalambuuritsemist ja laule.

Kaupo Meiel, kes üleeilse luule- ja muusikaõhtu Kosmonautika puhkekeskusse kokku kutsus ja nimetatud nelikust esimesena lavale astus, esitas oma varasemat, aga rohkem siiski hiljem kirjutatud luulet, naerutas rahvast kalambuuridega ja toitis publikut kohustusliku sõnumiga: siit minnes pole tunnet, et 5eurone piletiraha on asjata makstud.

Tuuli Taul, kes ennast publikule rohkem laulja ja vähem luuletajana esitles, võib end ometi mõlemaks nimetada, sest nii kitarrilood, laulmine kui tema hingestatud tekstid on omas þanris kuulamist väärt. Tema marieunderlik naishinge avalikuks luuletamine-laulmine on ehk naiskuulajaile suunatud, aga naiste tundeilmast huvitatud meestele lausa õpetlik kuulata.

Contra paiskas vemmalvärsse oma tuntud headuses, küttis end viimaks sedavõrd üles, et hakkas laulma kitarri saatetagi, pannes naerva rahva oigama: “Contra, ära jumala eest laula! Loe värsse.” Ja neid tal oli kaasas terve patakas.

Aapo Ilves esitas kitarril bluusi, luges luulet ja pani oma tõsidusega ehk isegi rahva tõsisemalt enda ümber vaatama. Ja seda, mida vaadata, oli: enam kui kaks tundi kestnud esinemise aegu oli päike merepiirile laskunud ja Kosmonautika puhkekeskuse õue pronksikarva valgusega katnud.

See oli vaid üks õhtu üle kolme nädala kestnud Kabli “Päikeseloojangu festivali” üritustest, mis toimusid Kabli külaplatsil, Kabli rannas, Lepanina hotellis või Jaagupis asuvas Kosmonautika keskuses.

“Päikeseloojangu festival” on hea näide, kuidas üks külaselts koos kohalike ettevõtjatega suudab kokku panna kultuurisündmuste rea, mis on kõlanud vastu üle Eesti.

Festivalil on üles astunud Jüri Aarma, Urmas Sisask, Mart Sander, Riho Sibul, Jaanus Nõgisto, Arvo Kukumägi, Ahti Puudersell, Voldemar Kuslap, Edda Paukson, kui loetleda kõige tuntumaid tegelasi.

Täna, kui “Päikeseloojangu festivalile” pannakse punkt, astub Kosmonautika puhkekeskuses üles Peeter Dudnik Muhust, läbinisti Pärnumaalt pärit hea akordionist ja laulumees.

Samal ajal on puhkekeskuses üleval Tartu ülikooli maali õppetooli tudengite tööde näitus.

Kosmonautika puhkekeskuse üks omanikest Aivar Merila lubas, et niisama kindlalt, kui Kabli rannas tõuseb hommikuti päike, toimub “Päikeseloojangu festival” tuleval aastalgi.

“Midagi toimub igal juhul,” lubas Merila. “Ja ega suvi ole veel läbi saanud, seega tasub siia Eestimaa lõunanurka ikka sõita.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles