Viive Einfeldt: Käia julgelt oma rada

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viive Einfeldt, MTÜ Eesti NLP Instituudi koolitaja, täiskasvanud õppija nädala aasta 2011 koolitaja ja Pärnumaa aasta koolitaja.
Viive Einfeldt, MTÜ Eesti NLP Instituudi koolitaja, täiskasvanud õppija nädala aasta 2011 koolitaja ja Pärnumaa aasta koolitaja. Foto: PP

Täiskasvanud õppija nädal tõi toreda uudise: üleriigiliselt on aasta koolitaja ja Pärnumaa aasta koolitaja Viive Einfeldt, MTÜ Eesti NLP Instituudi koolitaja. Lahtiseletatult tähendab N neurot ja viitab ajule, L lingvistilist ja viitab keelele ning P märgib programmeerimist, viidates plaani, protseduuri paikapanekule. Lühidalt: NLP tegeleb enese juhtimise ja teiste mõjutamisega. NLPd kasutatakse seal, kus soovitakse muutusi, eneseusalduse tõusu. Sellekohase koolituse saab Pärnus, instituudi asukohas.

Mõttekaaslastega on Viive Einfeldt NLPga tegelnud 15 aastat, suunates ja innustades koolitatavaid ise valikuid tegema ja halvaski nägema head. Klaas pole kunagi pooltühi, vaid pooltäis.

Mismoodi teist koolitaja sai?

Kui Eestisse hakkas 1990. aastate alguses tulema huvitavat informatsiooni, huvitavaid koolitusi ja koolitajaid, osalesin hästi ahnelt seal, kus võimalus avanes. Inimeseks olemine ja inimsuhted on mind alati huvitanud ja nüüd tuli siiapoole palju väärtuslikku, praktilist ja huvitavat infot ning metoodikat.

NLP tuli Eestisse Soome NLP treeneri Lauri Heikkilä kaudu. Sattusin olema õigel ajal õiges kohas. Sellele kursusele läksime seitsmekesi ja kolm aastat käis Soome treener Eestis. Sel ajal õppisin üldse korraga ja hästi palju ka muud. Aga konkreetse otsuse lõpetada teised tegevused tegime kolleeg Ave Eeroga 1996. aasta sügisel, võtsime riski ja alustasime koolitustega põhitööna.

Sellise otsuse tegemiseks pidi teil Ave Eeroga olema huvi, tahtmine.

Töötasime mõlemad enne nõustavate psühholoogidena ja paljudel juhtudel saime aru, et inimeste probleemide põhjused laste ja kaasaga või töösuhtes on selles, et puuduvad oskused neid lahendada. Mitte keegi pole neid kunagi õpetanud. See oli loogiline, sest mida meile Vene ajal sellest nii väga räägiti?

Mulle tundus hirmus ebaefektiivne tegelda vaid ühe pere või inimesega pikalt, samal ajal kui neid oskusi või teadmisi tundus olevat vaja väga paljudele. Ja meile mõlemale näis, et koolitus oli inimeste teadmiste ja oskuste arendamiseks hea viis. Idee, et inimesed saaksid elada õnnelikumalt, on mul kogu aeg olnud. Nii me alustasime suure tahtmise ja usuga.

NLP koolitus tähendab seda, et õpperühmas elatakse/mängitakse teatud situatsioonid läbi. Kuidas teile mõjub kuhi võõraid muresid?

Alguses oli pisut keeruline, aga ühel hetkel sain aru, et see on nii loomulik, kui inimene reageerib end sügavalt puudutavale teemale tugevate tunnetega.

Õnneks on NLP harjutused väga palju loomingut lubavad, et saaks arvestada inimeste iseärasusi. Inimese loomulikkus ja loomulik areng on mulle hästi oluline. Oscar Wilde olla öelnud: ole see, kes sina oled, sest teised kõik on juba olemas.

Kuidas Pärnu on kujunenud NLP väljaõppekeskuseks, selliseks kohaks, kus koolituse lõpetanu võib saada isegi rahvusvahelise sertifikaadi?

Seitsmest koolitusel käinust kolm said meie treeneri aktsepti hakata korraldama väljaõppekursusi: meie Ave Eeroga ja Külli Loomann Tartust. Nii me otsustasimegi hakata Pärnus neid koolitusi kolmekesi tegema. Kolmekesi kartagi oli kergem kui üksinda.

Pärnu looduslikud tingimused aitavad enesega tegelemisele palju kaasa, koolitatavad saavad eralduda oma igapäevasest keskkonnast, tööolukorrast.

Rahvusvahelise sertifikaadi saavad kursuse lõpetanud tänu sellele, et kursus vastab rahvusvahelistele nõutele nii sisu, ülesehituse kui koolitajate kvalifikatsiooni poolest. Praeguseks oleme jõudnud 25. grupini, millele lisanduvad edasijõudnute grupid.

Kas olete saanud tagasisidet, et hea õpetus oli, andis enesekindlust, julgust vaadata elule teise pilguga?

Jah, läbi aastate oleme kuulnud päris häid sõnu. Oleme aru saanud, et pikaajaline koolitus on väga väärtuslik, sest nii raske on ühe või kahe päevaga teha endas mingeid põhjalikke muutusi või midagi kardinaalselt ümber mõelda. Tuleb esmaspäev oma reaalsusega ja kõik vajub tahaplaanile …

Aga pikaajaline koolitusprogramm kasvatab oskusi kiht-kihilt ja tekitab muutusi järk-järgult, see on pehmem ja vastuvõetavam. Päris paljud on oma elus üsna suuri muutusi teinud tänu NLP koolitusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles