Aasta käpa eriauhinna pälvis hemofiiliakoer Ammi

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer Ammi ei ole pelgalt vahva kaaslane, vaid Liinale ka suureks abiks. Näiteks annab ta märku kui perenaisel on palavik. Samuti verejooksudega, kui Ammi mõnda liigest lakub, teab Liina, et tuleb süst ära teha.
Koer Ammi ei ole pelgalt vahva kaaslane, vaid Liinale ka suureks abiks. Näiteks annab ta märku kui perenaisel on palavik. Samuti verejooksudega, kui Ammi mõnda liigest lakub, teab Liina, et tuleb süst ära teha. Foto: Mailiis Ollino

Tänavu esimest korda korraldatud turvalisust tagavate koerte konkursil Aasta Käpp pälvis eriauhinna Pärnumaa koer Ammi, kes hoolitseb oma hemofiiliat põdeva perenaise tervise eest. 

Pühendatuna eilsele rahvusvahelisele koertepäevale toimus täna sisekaitseakadeemia politsei- ja piirivalvekolledži teenistuskoerte koolituskeskuses “Aasta käpp 2018” tunnustusüritus.

Ammi kandidatuuri esitas tema perenaise Liina Toome vend. Liina põeb hemofiilia Eestis üsna haruldast vormi. Eelmisel aastal halvenes tema tervis tunduvalt. Ühel ööl novembris ärkas Liina selle peale, et Ammi üritas teda kõigest väest äratada. Kui Liina ärkas, ei suutnud ta avada silmi ega end liigutada. Mõne aja pärast sai ta end koera abil liikuma ja selgus, et tal oli kõrge palavik ja tugev vedelikupuudus. Kõrge palavik võib hemofiilikutel kaasa tuua verejooksu. Tänu sellele, et Ammi perenaise äratas ja too sai oma vedelikupuudust ja palavikku alandada, ei juhtunud midagi hullemat. Pärast seda intsidenti annab Ammi alati teada, kui Liinal on kõrge palavik.

Hemofiiliakoer Ammi perenaise Liina ja siseminister Andres Anveltiga.
Hemofiiliakoer Ammi perenaise Liina ja siseminister Andres Anveltiga. Foto: Arno Mikkor

Aunimetuse “Aasta käpp 2018” pälvis politsei- ja piirivalveameti teenistuskoer Vedur, kes juunis päästis Tartus kaduma läinud eaka naise elu. Vedur ja tema juht Aleksei Junkin esitati konkursile lausa 32 korral. Junkinile on Vedur esimene teenistuskoer, kes oma kahe teenistusaasta jooksul on aidanud üles leida neli inimest.

​Parimaid koeri tunnustati medaliga, peale selle said nad tänutäheks kinkekaardid ja koeratoitu. Koerajuhid said kingituseks käekella.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles