Funktsionalist Olev Siinmaa sünnist möödub 130 aastat

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uues muuseumihoones avati Olev Siinmaa 130 aasta juubelile pühendatud näitus „Rannalinn, seenrõdu ja viinakapp“.
Pärnu uues muuseumihoones avati Olev Siinmaa 130 aasta juubelile pühendatud näitus „Rannalinn, seenrõdu ja viinakapp“. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Funktsionalismi suurkuju Olev Siinmaa sünnist möödub tänavu 130 aastat.

Arvatakse, et Siinmaa loominguta poleks Pärnust iial suvepealinna saanud - niivõrd tugevasti on tema looming seotud just ranna ja suvega, vahendas "Aktuaalne kaamera".

12. novembril 1881. aastal Pärnus sündinud Olev Siinmaa, kuni 1936. aastani Oskar Siinmanni projekti järgi on aga Pärnus ehitatud mitu maja. Rannahotelli loetakse Eesti üheks õnnestunumaks funktsionalistlikuks ehituseks. Selle projekteeris Siinmaa koos Anton Soansiga, kasutades konkursile laekunud paremate tööde ideid.

Kuigi Siinmaa õppis Saksamaal lühikest aega arhitektuuri, teda ametlikult arhitektiks ei peetudki.

Mõni Siinmaa tollane plaan võib meile praegu mõistetamatu tunduda. Nimelt kavandas ta juugendstillis Ammende villale juurdeehitust ja eemaldas villast palju juugendlikke detaile.

Pärnu muuseumi uues hoones, mis veel avatudki pole, näeb iga nädal nejapäevast pühapäevani näitust "Rannalinn, seenrõdu ja viinakapp," mille kuraator on Mart Kalm. Näha saab Olev Siinmaa mööblit ja fotosid tema majadest - nendest, mis säilinud, ja neistki, mida enam pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles