“Plastik meres” pani lapsed mereprügile mõtlema

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelises keskonnaprojektis osalenud seltskond.
Rahvusvahelises keskonnaprojektis osalenud seltskond. Foto: Dina Kruse Olsen

Häädemeeste keskkool osales rahvusvahelises Nordplusi projektis “Plastik meres”, mis nädalaks tõi meile 28 õppurit Taanist, Islandilt ja Fääri saartelt. Eestis veedetud päevad pakkusid külalisõpilastele ohtralt üllatusi.

“Kuna teema oli plast meres, puudutas kogu meie tegevus keskkonnakaitset,” selgitas Häädemeeste keskkooli huvijuht Heli Lank. Näiteks tutvustati plastiliike ja märgistusi pakendite peal, räägiti Läänemerest ja mereprahist – sellest, kui kaua see laguneb, ja prügisaartest maailmameres.

“Tunneme uhkust, et meie rand on väga puhas. Sõbrad Islandilt ja Fääri saartelt väitsid, et ookean toob nende randa tohutul hulgal prügi ja need on seetõttu üsna reostatud,” lausus Lank.

Külalisõpilased imestasid sellegi üle, et puuvilju saab meil võtta otse puu otsast, ja neil oli huvitav näha, et puuviljad kasvavad aias, mitte kasvuhoones nagu kliima tõttu nende kodumaal. Osa õpilasi, kelle kodumaal metsa vähe, panid imeks meie puuderikkust.

Võib kindel olla, et pärast nii olulisi arutelusid hakkab igaüks mõtlema, kuidas ta saaks panustada sellesse, et maailm oleks puhtam.
Heli Lank

Nädalase programmi raames tutvuti veel Kabli linnuvaatlusjaamaga. “Seal räägiti lindude rõngastamisest, näidati rõngastamisvahendeid ja jutustati sellest, kui ohtlik on lindudele meres hulpiv plast,” jutustas huvijuht.

Projekti viimasel päeval sõideti aga Kuusallu külla firmale, kus töödeldakse kasutatud plasti ja vana elektroonikat ümber. “Võib kindel olla, et pärast nii olulisi arutelusid hakkab igaüks mõtlema, kuidas ta saaks panustada sellesse, et maailm oleks puhtam,” tõdes Lank.

Peagi ootavad Häädemeeste õpilasi reisid Taani, Fääri saartele ja Islandile, et tutvuda sealse prügiteemaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles